14)Happy Read a Book Day!

Η Read a Book Day γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Σεπτεμβρίου και είναι η τέλεια μέρα για να χαθείτε στις σελίδες ενός καλού βιβλίου. Είναι επίσης μια μεγάλη μέρα για την ενθάρρυνση των νεότερων να διαβάζουν βιβλία όπως επίσης και για την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με αυτά.

Αποδεδειγμένα η ανάγνωση ενός βιβλίου προσφέρει πολλά οφέλη στους αναγνώστες του. Κάποια από αυτά είναι:

  1. Γνώση

Το διάβασμα είναι γνώση. Κάθε βιβλίο περιέχει πληροφορίες, είτε είναι ερωτικό μυθιστόρημα είτε σειρά ιστορικών μυθιστορημάτων. Οι γενικές γνώσεις που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την ανάγνωση βιβλίων είναι πολλές και μπορούν μελλοντικά να φανούν χρήσιμες στον αναγνώστη.

  1. Διεύρυνση του λεξιλογίου

Η ανάγνωση βιβλίων, εκτός από τις γενικές γνώσεις, μπορεί να συμβάλει στην επέκταση του λεξιλογίου και στη βελτίωση του συντακτικού του αναγνώστη.

  1. Καταπολέμηση του άγχους

Ένα καλό βιβλίο, έπειτα από μια εξουθενωτική μέρα, είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του άγχους.

  1. Καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ

Το διάβασμα είναι θαυματουργό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς τονώνει και βελτιώνει την ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που διαβάζουν ή παίζουν σκάκι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σχέση με όσους ασχολούνται με κάποια άλλη δραστηριότητα.

  1. Συμβολή στη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων

Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι οι αναγνώστες βιβλίων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αναρρώνουν γρηγορότερα, σε αντίθεση με τα άτομα που δε διαβάζουν βιβλία.

  1. Καταπολέμηση της αϋπνίας

Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου μερικές ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για όσους έχουν προβλήματα αϋπνίας. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να χαλαρώσει, σε αντίθεση με την παρακολούθηση τηλεόρασης.

  1. Ενδυνάμωση του εγκεφάλου

Η συνεχής ανάγνωση βιβλίων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης. Με το πέρασμα των χρόνων η μνήμη αρχίζει να φθείρεται, ενώ το διάβασμα είναι ένας τρόπος για να καθυστερήσει η φυσική φθορά των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους συνιστούμε να διαβάσετε ένα βιβλίο, όχι μόνο την Read a Book Day, αλλά κάθε φορά που βρίσκετε χρόνο από το πρόγραμμά σας για να το κάνετε. Η ανάγνωση ενός βιβλίου σας δίνει την ευκαιρία να καθίσετε στην αγαπημένη σας καρέκλα και να απολαύσετε λίγη ηρεμία ζώντας για λίγες ώρες στον δικό σας φανταστικό κόσμο απαλλαγμένο από κάθε αρνητικό στοιχείο της καθημερινότητας.

Τέλος, δεν υπάρχουν μόνο μυθιστορήματα ή βιβλία με ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν πολλά βιβλία εκεί έξω που μπορούν να αλλάξουν την οπτική σας για τη ζωή και να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις ικανότητές σας και να βιώσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Θα εκπλαγείτε από το πόσο μπορεί ένα βιβλίο να σας αλλάξει και να σας χαρίσει πολύ όμορφες στιγμές!

Καλή ανάγνωση λοιπόν!

της  Χρύσας Βλάχου