4)Τα τροχαία δυστυχήματα και η οδηγική συμπεριφορά του Έλληνα

 

Λεζάντα: Κωνσταντίνος Ιαβέρης, εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης

Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας εμπλέκονται σε τροχαία. Πολλοί από αυτούς χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο προκαλώντας ανείπωτο πόνο και θλίψη. Μάλιστα, τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18 – 44.

Ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, από τη σχολή οδηγικής συμπεριφοράς «Ιαβέρης» με μακρά παράδοση στην Ελλάδα, μας μίλησε για την οδική συμπεριφορά των Ελλήνων σήμερα, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς «είναι κάκιστη η οδηγική μας συμπεριφορά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι μειώσεις που είδαμε τελευταία είναι εικονικές, καθώς λόγω του Covid-19 κλειστήκαμε στα σπίτια μας, οπότε γι’ αυτό μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα και όχι επειδή βελτιωθήκαμε ως οδηγοί. Τώρα, που κυκλοφορούμε περισσότερο, ήδη σημειώθηκε αύξηση».

Ο κ. Ιαβέρης υπογράμμισε πως αυτό που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια «είναι το οδικό δίκτυο και ο στόλος των αυτοκινήτων». Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα αστικά κέντρα όπως και στα νησιά, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ο κ. Ιαβέρης ήταν κατηγορηματικός: «Γίνεται μακελειό! Δεν έχει διορθωθεί τίποτα. Οι αναβάτες πολύ συχνά δεν φοράνε κράνος  –ιδίως όσοι συνεπιβαίνουν, ενώ και στα αυτοκίνητα όσοι κάθονται στα πίσω καθίσματα δεν φοράνε ζώνες ασφαλείας!». Γενικότερα, όσοι κάθονται στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου «ασυναίσθητα, σπάνια φοράνε ζώνη. Χρειάζεται κάποιος να τους το υπενθυμίσει».

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιαβέρη η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε «να μπουν κάμερες, καταγραφικά και φυσικά να υπάρχει ένα σοβαρό πρόστιμο για τους παραβάτες». Επίσης, «να γίνονται τακτικοί έλεγχοι και αλκοτέστ».

 

«Ιαβέρης»: Η πολύτιμη συμβολή στην απόκτηση οδηγικής παιδείας

Η σχολή οδηγικής συμπεριφοράς «Ιαβέρης» παραδίδει δωρεάν θεωρητικά σεμινάρια εδώ και δεκαετίες. Την αρχή έκανε ο κ. Αναστάσιος Ιαβέρης και από το 1993 ακολούθησαν οι γιοι του, Άρης, Κωνσταντίνος και Δημήτρης. Έχουν παραδώσει σεμινάρια σε σχολεία, σε στρατόπεδα κ.α., συνεχίζοντας το πολύτιμο έργο του πατέρα τους. Κάθε χρόνο πάνω από 50.000 άνθρωποι (με εξαίρεση το διάστημα απαγόρευσης μαζικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων λόγω Covid-19) ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται πάνω σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς και ατομικής ευθύνης. Tέλος, τα βιβλία που έχει συγγράψει ο κ. Αναστάσιος Ιαβέρης με αντικείμενο την Οδική Συμπεριφορά και Ασφάλεια (Εθνικό Θέμα, Εθνικό Πένθος, Άγνοια Άγνοιας) έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε τουλάχιστον 1.500.000 αντίτυπα.

Της Βένιας Αντωνίου