6)Συνδυασμοί για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Οι πρώτες ιώσεις θα εμφανιστούν λίαν συντόμως, οπότε καλό θα ήταν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και γενικώς τον οργανισμό μας με σίδηρο.

Αρχικά, η μορφή του σιδήρου που υπάρχει στις ζωικές τροφές είναι πιο καλά απορροφήσιμη από αυτή που βρίσκεται στις φυτικής προέλευσης τροφές (μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα).

Διεγερτικά όπως τσάι, καφές, αλκοόλ, ζάχαρη είναι όλα ανταγωνιστές των θρεπτικών συστατικών, ενώ «εχθρός» του σιδήρου είναι το ασβέστιο.

 

Ο σίδηρος βρίσκεται στις παρακάτω τροφές:

Τρόφιμα ολικής άλεσης
Ξηροί καρποί
Ξηρά φρούτα
Πράσινα λαχανικά
Όσπρια
Κρέας
Ψάρι
Μαϊντανός
Δαμάσκηνα

Τα φυτικά οξέα παρεμποδίζουν την απορρόφησή του. Τρόφιμα όπως τα ολικής άλεσης δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικά οξέα. Γι’ αυτό θα είναι καλό όταν καταναλώνετε αυτές τις τροφές να τις συνδυάζετε με τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Επομένως πολύ καλοί συνδυασμοί για την απορρόφηση του σιδήρου είναι:

  • Σαλάτες με ξηρούς καρπούς, φρούτα (όπως πορτοκάλι και αβοκάντο) και σουσάμι
  • Στις σαλάτες να μην ξεχνάμε να προσθέτουμε λεμόνι
  • Τα όσπρια να καταναλώνονται με ξύδι ή λεμόνι
  • Φακόρυζο, ρεβιθόρυζο (ποτέ μόνα τους τα όσπρια)
  • Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μαϊντανό, ντομάτα και πιπεριές
  • Το κρέας και το ψάρι να το τρώτε με σαλάτες όπως ντοματοσαλάτα που θα έχει και πιπεριά, σαλάτα με σπαράγγια, σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι) και ψωμί ολικής άλεσης
  • Φρούτα με ξηρούς καρπούς (ειδικά φράουλες, αβοκάντο και πορτοκάλια)
  • Αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς
  • Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως (εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σουσάμι)
  • Σαλάτες με τυρί ή αβγό και ψωμί ολικής άλεσης

 

Με σωστούς συνδυασμούς πετυχαίνουμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα !