8)Beer Lovers Day

 

Στις 7 Σεπτεμβρίου κάθε έτους γιορτάζουν οι απανταχού λάτρεις της μπύρας! Αυτού του διάσημου ποτού με ιστορία πάνω από 15.000 χρόνια!

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου, δήλωσε στο Say Yes …to the Press ότι «βασικός στόχος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών είναι να διαχυθεί η κουλτούρα της μπύρας στους έλληνες καταναλωτές». Ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ο καταναλωτής να αντιληφθεί ότι η μπύρα είναι δεν είναι απλά ένα δροσιστικό καλοκαιρινό προϊόν, αλλά μπορεί να καταναλωθεί όλο τον χρόνο, καθώς υπάρχουν τύποι μπύρας που μπορούν να καλύψουν κάθε εποχή και κάθε περίσταση. Η δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού μικροζυθοποιείων πλέον στη χώρα μας, σίγουρα συμβάλλει αποφασιστικά στη διάχυση της κουλτούρας της μπύρας και στη διεύρυνση του ζυθόφιλου κοινού».

info

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ιδρύθηκε το 2004 ως Ένωση μεγάλων ζυθοποιείων στην Ελλάδα. To 2016 υπήρξε μια σημαντική πρωτοβουλία που οδήγησε στη διεύρυνσή της, καθώς προβλέφθηκε η συμμετοχή μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων στην ΕΕΖ. Σήμερα μέλη της Ένωσης είναι δύο μεγάλοι και 17 μικροί Ζυθοποιοί, ενώ η εκπροσώπησή τους στην Διοικούσα Επιτροπή  είναι ισότιμη.  Αποτελεί μέλος της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης,  «Brewers of  Europe»,  η οποία ιδρύθηκε το 1958 και έχει σήμερα ως μέλη 29 εθνικές ενώσεις Ζυθοποιών από 26 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπλέον της Νορβηγίας, Ελβετίας και Τουρκίας. Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών έχει ως αποστολή της την υποστήριξη των Ζυθοποιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε αυτοί να παράγουν και να διαθέτουν μπύρα ελεύθερα, ανταγωνιστικά, υπεύθυνα και νόμιμα με σεβασμό προς τον καταναλωτή, την κοινωνία και το περιβάλλον.

 

Γνωρίζατε ότι…

Η λέξη μπύρα προέρχεται από την ιταλική λέξη birra. Η ελληνική λέξη είναι «ζύθος» και έχουν γίνει σχετικές αναφορές μεταξύ άλλων από τον Διόδωρο και τον Στράβωνα., δηλώνοντας βασικά το ποτό από κριθάρι, κυρίως αυτό που παρήγαγαν οι Αιγύπτιοι.

Η μπύρα είναι το αρχαιότερο ποτό του κόσμου και οι πρώτοι που την παρήγαγαν ήταν οι Σουμέριοι. Υπάρχει μάλιστα ένα ποίημα  3.900 ετών που περιέχει την παλαιότερη γνωστή συνταγή παρασκευής μπύρας που έχει βρεθεί! Επίσης, στο συγκεκριμένο ποίημα εξυμνείται η Ninkasi, η προστάτιδα θεά της μπύρας!

Οι περισσότερες μπύρες αρωματίζονται με λυκίσκο, ο οποίος προσθέτει  ελαφρώς πικρή γεύση ενώ παράλληλα  αποτελεί και ένα φυσικό συντηρητικό.

Η μπύρα αποτελείται κατά 93% από νερό. Περιέχει μεταξύ άλλων πολύτιμες για τον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα.

Τip

Μήπως όταν καταναλώνετε μπύρα, φουσκώνετε; Για να το αποφύγετε, προτιμήστε να πίνετε από το ποτήρι και όχι απευθείας από το μπουκάλι ή το κουτάκι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αφρός ο οποίος κάνει την μπύρα πιο εύπεπτη!

Της Βένιας Αντωνίου