6)Connecting Europe Express: Eπόμενος σταθμός η Αθήνα!

Το «Connecting Europe Express» είναι ένα εμβληματικό εκθεσιακό τρένο που έχει “αναλάβει” να φέρει εις πέρας ένα… επικό δρομολόγιο! Η αποστολή του είναι να διασχίσει 24 ευρωπαϊκές χώρες και να καταλήξει στις 7 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Το ταξίδι του «Connecting Europe Express» ξεκίνησε από τη Λισαβόνα στις 2 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για  μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2021 ως Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμου. Χθες το τρένο βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ενώ επόμενος σταθμός του είναι η Αθήνα! Συνολικά θα κάνει περίπου 100 στάσεις, θα περάσει από 33 διαφορετικά συνοριακά περάσματα και θα πραγματοποιήσει πέντε ολονύχτια ταξίδια.

Το «Connecting Europe Express» φέρει στο μπλε κέλυφός του λευκές απεικονίσεις χαρακτηριστικών τοποσήμων από όλη την Ευρώπη.

3 σε 1

Το «Connecting Europe Express» δεν είναι ένα τρένο αλλά 3… που έχουν το ίδιο όνομα! Επειδή το εύρος των σιδηροδρομικών γραμμών διαφέρει από χώρα σε χώρα, η σύνδεση όλης της Ευρώπης δεν θα ήταν εφικτή με ένα μόνο τρένο. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται τρία διαφορετικά τρένα.

Θεσσαλονίκη: σημαντικός κόμβος για τον σιδηρόδρομο

Ως μια μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση του σιδηρόδρομου στην Ευρώπη κι όχι μόνο ως ένα επετειακό γεγονός, χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε επίσης ότι η διασυνδεσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Υποδεχόμενος τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης MOVE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υφυπουργός τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε πάντα έναν σιδηροδρομικό κόμβο, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά λόγω του οικονομικού δυναμισμού πο επιδεικνύει. Δήλωσε μάλιστα ότι «Το όραμα για τη μετατροπή της βόρειας Ελλάδας σε κέντρο της νότιας Ευρώπης μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των καλών σιδηροδρομικών συνδέσεων με τις γειτονικές χώρες».