8)Κουλουράκια βρώμης με πορτοκάλι και χαρουπόμελο

Αριστέα Δαβράδου
Εναλλακτική Ζαχαροπλάστης

Τα κουλουράκια βρώμης είναι νόστιμα και υγιεινά, ενώ δεν είναι δύσκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας. Δείτε πώς!

Θα χρειαστείτε:

100 γρ ηλιέλαιο

150 γρ χαρουπόμελο

130 γρ χυμό από πορτοκάλι

4 γρ ανθό αλατιού

4 γρ κανέλα

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκαλιού κατά βούληση

1 φακελάκι baking powder

300 γρ αλεύρι Ζέας ολικής

200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μπλέντερ)

σουσάμι για πασπάλισμα

Πώς γίνεται:

  •  Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το μέλι, τον χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το baking powder. Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά. Θα σας φανεί αρκετά μαλακό το μείγμα, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, το αφήνετε να ξεκουραστεί και σε 10 λεπτά θα έχει σφίξει.
  •  Σε ένα βαθύ πιάτο τοποθετούμε το σουσάμι. Σε ένα άλλο βαθύ πιάτο τοποθετούμε λίγο νερό.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 σε αέρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια των 60 γρ.
  • Τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια, τα πατάμε ελαφρώς και τους κάνουμε μια τρύπα στη μέση με το δάχτυλο μας. Τοποθετούμε το κάθε μπαλάκι πρώτα στο πιάτο με το νερό, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, το ρολάρουμε και μετά το βουτάμε στο πιάτο με το σουσάμι και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα.
  • Ψήνουμε στους 180° σε αέρα, για 20- 24 λεπτά ανάλογα με την δύναμη του φούρνου μας και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.
  •  Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι λίγο μαλακά, αλλά σκληραίνουν μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!