10)Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

 

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, και είναι αφιερωμένη στους απανταχού φυσικοθεραπευτές. Το 1996, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT), μέλος της οποίας είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, καθιερώθηκε η World Physical Therapy Day.

Φυσικοθεραπεία: Από τον Ιπποκράτη στη σύγχρονη ιατρική

«Η θεραπεία της σπονδυλικής στήλης είναι μια πολύ παλιά τέχνη. Τρέφω μεγάλο σεβασμό απέναντι σε αυτούς που την ανακάλυψαν, όπως επίσης και σε αυτούς που θα με ακολουθήσουν και θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε αυτήν την τέχνη […] Αποκτήστε γνώση για τη σπονδυλική στήλη, γιατί αυτή είναι η αιτία για πολλές ασθένειες.» Τα παραπάνω απόσπασμα βρίσκεται στο «περί άρθρων» βιβλίο του Ιπποκράτη. Εκείνος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τους όρους οσφυαλγία και ισχιαλγία.

Μπορεί οι καταβολές της φυσικοθεραπείας να έχουν βαθιά τις ρίζες τους στον χρόνο, όμως αναπτύχθηκε σε αυτοτελή θεραπευτικό κλάδο κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό συνέβη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που είχαν υποστεί σοβαρές αναπηρίες. Οι κακώσεις που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και η πολιομυελίτιδα, για την οποία έως το 1960 περίπου δεν γίνονταν προστατευτικός εμβολιασμός, οδήγησαν στην εξέλιξη της φυσικοθεραπείας.

Σήμερα η φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων.

(προαιρετική λεζάντα) Νικόλαος Χατζής, φυσικοθεραπευτής

φυσικοθεραπευτής Νικόλαος Χατζής μας μίλησε για τα πλεονεκτήματα της κατ’ οίκον φυσικοθεραπείας. «Στην κατ’ οίκον φυσικοθεραπεία ο ασθενής δεν χρειάζεται να μετακινηθεί από το σπίτι του. Επιπλέον, η φυσικοθεραπεία είναι ατομική, ο ασθενής δεν έχει την αναμονή στο φυσικοθεραπευτήριο και δεν αντιμετωπίζει κρύο ή πολλή ζέστη».

Ο κ. Χατζής επεσήμανε ότι αυτά που χρειάζεται να προσέξει ο ασθενής πριν επιλέξει φυσικοθεραπευτή για κατ’ οίκον θεραπεία είναι «η συνέπεια, η εμπειρία και ο εξοπλισμός».

Βιώνοντας τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ο κ. Χατζής ανέφερε πως «τα κατ’ οίκον περιστατικά αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διότι ένας ασθενής και κυρίως ένας ηλικιωμένος αισθάνεται πιο ασφαλής στο σπίτι του».

info

O φυσικοθεραπευτής Νικόλαος Χατζής δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 26 χρόνια. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης της A’ ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου ‘ΥΓΕΙΑ’ το διάστημα 1996 – 2012. Εργάζεται ιδιωτικά ως ελεύθερος επαγγελματίας και αποκλειστικά σε κατ’ οίκον φυσικοθεραπεία – αποκατάσταση έχοντας μαζί του σύγχρονο εξοπλισμό.

Της Βένιας Αντωνίου