8)Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα που εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες

Κομνηνού Ελένη, Ειδική Ρευματολόγος / Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General / Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων ” Metropolitan General

 

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Ο αριθμός των    ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ  ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ συνεχώς αυξάνει.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως φαίνεται ότι κάνουν… φυλετικές διακρίσεις. Η μεγάλη πλειονότητα που προσβάλλεται από κάποιο Αυτοάνοσο Νόσημα είναι γυναίκες και πιο συγκεκριμένα 78%, δηλαδή 8 στους 10 ανθρώπους.

Ειδικότερα, πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η εγκυμοσύνη οδηγεί σε μεγάλες ορμονικές και σωματικές  αλλαγές, οι οποίες  συνεχίζονται μέχρι τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την εγκυμοσύνη. Τέτοιες αλλαγές χρησιμεύουν ως έναυσμα για την ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών.

Αυτοάνοση κατάσταση         Μέση ηλικία έναρξης

ΣΕΛ                                                         15-55

Ρευματοειδής αρθρίτιδα                            30-60

Ψωρίαση                                                    15-35

Σύνδρομο Sjogren                                      40-60

 

  1. Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

Με επικράτηση 7: 1 στις γυναίκες, ο ΣΕΛ πιστεύεται ότι οφείλεται σε υπερέκφραση των γονιδίων CD40LG και CXCR3,αλλά και ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.

Οι εκδηλώσεις του λύκου στο σώμα καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα, με τα συμπτώματα να επηρεάζουν πολλαπλά όργανα και συστήματα.

  1. ΨωρίασηΨωριασική αρθρίτις

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από το αυξημένο πάχος της  κεράτινης στοιβάδας.

Το δέρμα επηρεάζεται άμεσα από το ενδοκρινικό σύστημα και επηρεάζεται σοβαρά από τις ορμονικές αλλαγές των ορμονών φύλου, της προλακτίνης, των γλυκοκορτικοειδών, της επινεφρίνης, της ορμόνης του θυρεοειδούς και της ινσουλίνης, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ποσότητα ή μόνο στις γυναίκες.

Οι γυναίκες συνήθως βιώνουν περισσότερες ορμονικές αλλαγές από τους άνδρες.

  1. Ρευματοειδής αρθρίτιδασύνδρομο Sjogren.

Oι γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμεύουν ως προστατευτικός μηχανισμός για τα οστά και τις αρθρώσεις. Υποτίθεται ότι οι γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σύγκριση με τους άνδρες, λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμεύουν ως προστατευτικός μηχανισμός για τα οστά και τις αρθρώσεις. Τα οιστρογόνα σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή αυξάνοντας τις ρυθμιστικές κυτοκίνες όπως η ιντερλευκίνη-10 (IL-10) και μετασχηματίζοντας τον αυξητικό παράγοντα-β (TGFB), γι ‘αυτό και πιστεύεται ότι δρα ως προστατευτικός μηχανισμός κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του συνδρόμου Sjogren.

 

  1. Το σύνδρομο Sjogren

Το σύνδρομο Sjogren συχνά προκαλεί χρόνια ξηροφθαλμία και ξηροστομία  λόγω του ότι το ανοσοποιητικό σύστημα  στοχεύει στους δικούς του σιελογόνους και δακρυϊκούς αδένες. Όπως και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, θεωρείται ότι το σύνδρομο Sjogren συνδέεται επίσης με τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα  οποία παίζουν  καθοριστικό ρόλο στην γυναικεία ανοσία.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

80% όλων των ατόμων που επηρεάζονται από Αυτοάνοσα  Νοσήματα τείνουν να είναι γυναίκες λόγω διακύμανσης στα χρωμοσώματα του φύλου και ορμονικών αλλαγών.