10) Health News

Ο αυστριακός στρατός εκπαίδευσε με επιτυχία δύο σκύλους με σκοπό να ανιχνεύουν χρησιμοποιώντας την όσφρησή τους τον νέο κορονοϊό.

Έτσι, επιβεβαιώνονται οι μελέτες σύμφωνα με τις οποίες τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναγνωρίζουν φορείς του ιού. Κλινικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ταϊλάνδη έως τη Βρετανία, και έχει διαπιστωθεί ότι οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ισχυρή όσφρησή τους για να εντοπίζουν τον κορονοϊό με υψηλού βαθμού ακρίβεια. Γι’ αυτό
άλλωστε έχει προταθεί από τους επιστήμονες να χρησιμοποιούνται τα σκυλιά ως ένα επιπλέον μέσο ασφάλειας σε μαζικές εκδηλώσεις και σε εισόδους στα σύνορα.

Συγκεκριμένα, οι αυστριακές αρχές εκπαίδευσαν έναν βελγικό ποιμενικό και ένα ροτβάιλερ, προκειμένου να εντοπίζουν την οσμή του κορονοϊού, αφού μύρισαν περισσότερα από 3.000 δείγματα, μεταξύ άλλων από χρησιμοποιημένες μάσκες προσώπου, με ένα ποσοστό επιτυχίας «πολύ πάνω από το 80%», όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Κλαούντια Τάνερ.

Επίσης, αεροδρόμια στη Φινλανδία και τη Χιλή χρησιμοποιούν ήδη από την περασμένη χρονιά σκύλους για να ελέγχουν τις αφίξεις τους, προκειμένου να ελεγχθούν πιθανά κρούσματα κορονοϊού.

2 ΘΕΜΑ

Covid Free Gr Wallet: Η νέα εφαρμογή για να αποθηκεύουμε τα πιστοποιητικά Covid στο κινητό

Τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις Covid (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου) σε εφαρμογή wallet του κινητού ή του tablet τους έχουν πλέον οι πολίτες μέσω του Covid Free Gr Wallet.

Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς ψηφιακά εργαλεία με τα οποία οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι, δεδομένου ότι τα αξιοποιούν με μια πληθώρα άλλων εγγράφων, όπως boarding pass και εισιτήρια θεαμάτων.

Με αυτή τη νέα εφαρμογή που υλοποίησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απλοποιείται σημαντικά η αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών πιστοποιητικών covid, διευκολύνοντας τους ελέγχους.