5) Αλάτι Ιμαλαίων VS Κλασικό επιτραπέζιο αλάτι

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

 

To αλάτι αποτελεί ένα από τα κοινά στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου που δίνει γεύση σε ό,τι προστίθεται. Αποτελεί ένα φυσικό στοιχείο το οποίο εντοπίζεται κατά κύριο λόγω στο θαλασσινό νερό καθώς και σε πετρώματα, σε στερεή μορφή.

Το αλάτι Ιμαλαΐων, παρά την υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία, δεν περιέχει ιώδιο. Η προσθήκη ιωδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ιώδιο αποτελεί βασικό ιχνοστοιχείο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ έλλειψή του οδηγεί σε θυρεοειδοπάθειες και βρογχοκήλη. Για τον λόγο αυτό και καθιερώθηκε η προσθήκη ιωδίου στο επιτραπέζιο αλάτι, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής λήψη του. Καθώς το αλάτι Ιμαλαΐων ως ορυκτό άλας δεν περιέχει ιώδιο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται εναλλάξ με το θαλασσινό αλάτι, ώστε να μην υπάρξει έλλειψη ιωδίου.
Τόσο το αλάτι Ιμαλαΐων όσο και το θαλασσινό είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Ωστόσο το αλάτι Ιμαλαΐων είναι πιο πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά καθώς περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο καθώς και ίχνη από βόριο, φθόριο, ιώδιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Συνολικά σύμφωνα με χημικές αναλύσεις περιέχει τουλάχιστον 80 διαφορετικά ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το ιδιαίτερα θρεπτικό σε σχέση με το θαλασσινό αλάτι, ΑΛΛΑ στα ελάχιστα γραμμάρια που όλοι χρησιμοποιούμε, καταλαβαίνετε ότι οι διαφορές είναι απειροελάχιστες.

Παρόλο που πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι το αλάτι Ιμαλαΐων δεν περιέχει πολύ νάτριο και είναι καταλληλότερο για άτομα με αρτηριακή πίεση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τόσο το θαλασσινό αλάτι όσο και το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχουν παρόμοια σύσταση σε νάτριο (98% με 95-96%, αντίστοιχα). Συνεπώς οι συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται, ανεξάρτητα από το είδος του αλατιού που καταναλώνεται. Σύμφωνα με την EFSA η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3.8γρ./ημέρα (1.5γρ. νατρίου/ημέρα), το οποίο υπολογίζεται σε 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Βάλτε τα κάτω και αποφασίστε!
Η προσωπική μου γνώμη είναι να καταναλώνουμε γενικά ελάχιστο αλάτι. Κοιτάζοντας το σύνολο της διατροφής μας, το είδος του αλατιού που επιλέξουμε είναι πραγματικά τόσο μικρής αξίας.