Το σπήλαιο του Νυμφολήπτου στην Αττική

Το Σπήλαιο του Νυμφολήπτου είναι έργο τέχνης! Ο συνδυασμός της φυσικής του ομορφιάς με τους τοίχους από σταλακτίκες, με τα σκαλιστά αγάλματα του γλύπτη Αρχέδημου το καθιστούν μοναδικό στην Ελλάδα. Ο Αρχέδαμος έχει απεικονίσει τον εαυτό του σε μια εντυπωσιακή ανάγλυφη βραχογραφία! 

Το Σπήλαιο Νυμφολήπτου ή Πανός ή Αρχεδήμου βρίσκεται στη νότια πλευρά του Υμηττού, στην περιοχή Βάρης. Απέναντι από το μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών ξεκινά χωματόδρομος, που οδηγεί στην κορυφή του λόφου Κρεββάτι. Εκεί σχηματίζεται η κατακόρυφη είσοδος του σπηλαίου. Τόσο η μορφολογία της όσο και και οι φθαρμένες βαθμίδες που οδηγούν στο εσωτερικό του σπηλαίου καθιστούν επικίνδυνη την κατάβαση. Στους επισκέπτες που έχουν θαυμάσει το εσωτερικό του στο πέρασμα του χρόνου συγκαταλέγονται ο Λόρδος Βύρων και το βασιλικό ζεύγος του Όθωνα και της Αμαλίας.

info

Το σπήλαιο επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1765 ο περιηγητής Richard Chandler. Aπό τότε το επισκέφθηκαν πολλοί ξένοι περιηγητές, όπως οι Foucherot, Fauvel, Leake και Byron.

Το Travel Diary βρέθηκε στο Σπήλαιο του Νυμφολήπτου και κατέγραψε εικόνες από τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τα αγάλματα. Δείτε το!

 

 

Υ.Γ.: Η είσοδος στο σπήλαιο, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας στην κατάβαση, είναι απαγορευμένη για το κοινό. Για το γύρισμα του βίντεο αυτού λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.