Ακροκόρινθος, το επιβλητικό κάστρο του Μοριά

Η ιστορία συναντά τον μύθο στον Ακροκόρινθο, το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου.

Ο Ακροκόρινθος βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 575 μέτρων στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου. Από το 700 π.Χ. έως το 1823 αποτέλεσε ιδανικό οχυρό λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης και της μορφολογίας του. Ήταν το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της περιοχής μέχρι τον Μεσαίωνα. Το κάστρο απλώνεται σε 250 στρέμματα και αποτελεί τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής. Η υπέροχη θέα είναι ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθείτε τον Ακροκόρινθο.

Από τους αρχαίους Έλληνες έως του Τούρκους… και πάλι στους Έλληνες

Ο Ακροκόρινθος οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τον τύραννο Περίανδρο και οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που άφησαν στην περιοχή το αποτύπωμά τους. Ακολούθησαν οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι και οι Τούρκοι. Στις 26 Οκτωβρίου του 1823, μετά από διαπραγματεύσεις του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με τον φρούραχο Αμπντουλάχ Μπέη, ο Ακροκόρινθος πέρασε οριστικά σε ελληνική κυριαρχία.

Σύμφωνα με τον μύθο…

Ο βασιλιάς της Κορίνθου, Βελλερεφόντης, ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιοχής και την είχε αφιερώσει στον θεό Ήλιο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, άλλωστε, ο Ακροκόρινθος ήταν το αγαπημένο μέρος του Ήλιου. Τα κτήματα κάτω από τον Ακροκόρινθο ο Βελλερεφόντης τα παραχώρησε στον γιο του Αιήτη, όμως τον Ακροκόρινθο τον πρόσφερε στη θεά Αφροδίτη. Ωστόσο, εκείνη προτίμησε τον Όλυμπο.

info

To κάστρο είναι επισκέψιμο και η είσοδος είναι δωρεάν. Ώρες λειτουργίας: 08:30-15:30.

Δείτε το βίντεο του Travel Diary και ταξιδέψτε στον χρόνο…