10).Έρευνα: Το αβοκάντο ωφελεί την καρδιά

Μικρότερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για τους ανθρώπους που τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα (μία μερίδα αντιστοιχεί σε μισό αβοκάντο) σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν αβοκάντο σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που έγινε σε μεγάλο αριθμών ανθρώπων και σε βάθος χρόνου 30 ετών. Επιπλέον, η αντικατάσταση ζωικών προϊόντων, όπως είναι το βούτυρο και το τυρί με αβοκάντο σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 γυναίκες 30-55 ετών και 41.700 άνδρες 40-75 ετών, χωρίς καρκίνο, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκειά της συνέβησαν 9.185 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έτρωγαν ένα αβοκάντο μέσα στην εβδομάδα, είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα για στεφανιαία νόσο.

 

2 8ema

Οι χρήστες κινητού τηλεφώνου δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο

Η νέα προοπτική μελέτη (prospective study) από τους επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και την IACR, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, περιέλαβε 776.156 γυναίκες πριν αναπτύξουν κάποια πάθηση και οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος έως 14 ετών, για να διερευνηθεί μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, όπως γλοίωμα, ακουστικό νεύρωμα, μηνιγγίωμα και όγκο της υπόφυσης. Στη διάρκεια της μελέτης 3.268 γυναίκες (ποσοστό 0,42% του συνόλου) εμφάνισαν κάποιον εγκεφαλικό όγκο. Δεν υπήρχε όμως καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο και σε εκείνες που είχαν, κάτι που αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου. Επίσης δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου σε όσες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους καθημερινά ή/και για πάνω από δέκα χρόνια. Τέλος, η πιθανότητα εμφάνισης όγκου ήταν ίδια στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες κινητού το χρησιμοποιούν κρατώντας το από τη δεξιά πλευρά.