11).H Δυσδιλιπιδαιμία & η σχέση της με τα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Medical, medicine stethoscope and pills on blue background. Cardiology heart treatment. Medication prescription
Κομνηνού Ελένη, Ειδική Ρευματολόγος / Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General / Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων ” Metropolitan General

 

Δυσδιλιπιδαιμία – Αιτία Καρδιαγγειακών Επεισοδίων – Σχέση με τα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Η παρουσία δυσλιπιδαιμίας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής HDL χοληστερόλης, είναι συχνή σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων.

Η δυσλιπιδαιμία είναι ένα σημείο εστίασης στη θεραπεία αυτών των ατόμων επειδή γενικά έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα όπως η ψωρίαση, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αυτοάνοσης νόσου προκαλούν την παγίδευση της χοληστερόλης μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.(Cell Metabolism, 2018).

Αυτοάνοση Υπερλιπιδαιμία
Χαρακτηρίζεται από μείζονα υπερτριγλυκεριδαιμία, ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο λίπους στο αίμα, λόγω των αυτοαντισωμάτων που εμποδίζουν έναν συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης (χυλομικρά) στο πλάσμα να κυκλοφορεί σωστά και να μεταφέρει τα διατροφικά λιπίδια σε όλο το σώμα. Η έννοια της αυτοάνοσης υπερλιπιδαιμίας προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Beaumont το 1970.

Μπορεί η φλεγμονή των αρθρώσεων να προκαλέσει υψηλή
χοληστερόλη;

Σε υγιή επίπεδα, η φλεγμονή είναι η φυσική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε τραυματισμό ή ασθένεια. Βραχυπρόθεσμα, βοηθά το σώμα να αποκαταστήσει τη βλάβη. Αλλά όταν συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, η φλεγμονή μπορεί να μειώσει την HDL χοληστερόλη και να αυξήσει την LDL.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης επίσης αυξάνουν τις επιπλοκές και τον πόνο στους τένοντες, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν 17 μελέτες που περιλάμβαναν 2.612 συμμετέχοντες με πόνο στον τένοντα ή ανώμαλη δομή τενόντων. Εκείνοι που βίωσαν περισσότερο πόνο είχαν υψηλότερα επίπεδα LDL και τριγλυκεριδίων και χαμηλότερα επίπεδα HDL, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τον λιγότερο πόνο. Οι τραυματισμοί των τενόντων, η φλεγμονή και άλλες επιπλοκές αυξήθηκαν επίσης με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα προκαλεί τη συσσώρευση χοληστερόλης στα κύτταρα και αναστέλλει τη λειτουργικότητα των τενόντων, παρόμοια με τις επιπτώσεις των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στην αρτηριακή λειτουργία. Είτε πρόκειται για την πρόληψη ή τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων είτε απλώς για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας και την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών, η κατανόηση των αληθειών και των μύθων σχετικά με τη χοληστερόλη είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η χοληστερόλη εξυπηρετεί πράγματι κάποιο σκοπό;
Η χοληστερόλη χρησιμεύει για:
 τη δόμηση υγιών κυτταρικών μεμβρανών

 παρέχει το υπόστρωμα για ορμόνες στο σώμα μας, όπως
η κορτιζόλη, η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η
τεστοστερόνη
 ελέγχει τη φλεγμονή που προκύπτει από τραυματισμό ή
ερεθισμό στους ιστούς του σώματος.

Συμπέρασμα
Παραμένει ασαφές πόση επικάλυψη υπάρχει μεταξύ της
αυτοάνοσης και της γενετικής μορφής της Υπερλιπιδαιμίας, η
τελευταία από τις οποίες έχει συνδεθεί με συμπτώματα
καρδιακών προβλημάτων. Σε όλους τους ασθενείς με Αυτοάνοση Ρευματική Νόσο, το λιπιδαιμικό προφίλ είναι ένας παράγοντας που επιβάλλεται να ελέγχεται και να διορθώνεται οποιαδήποτε απόκλιση.