«Η ευτυχία είναι το όχημα για το ταξίδι της ζωής»

Eσωκεντρισμός: Δεν είναι απλώς ένας νέος όρος, «είναι ένα δικαίωμα που έχουμε: Να υπάρχουμε αυθεντικά». Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου έχει πολλά και σημαντικά να μας πει… Την προσοχή σας, παρακαλώ!

Είστε ο άνθρωπος που έφερε το coaching στην Ελλάδα και σας
αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «γκουρού της ευτυχίας». Τώρα, μας φέρνετε έναν νέο όρο που εξάπτει το ενδιαφέρον και την περιέργειά μας, τον εσωκεντρισμό. Πώς προέκυψε αυτός ο όρος και ποια η σημασία του;

Προέκυψε από την ανάγκη μου να απενοχοποιήσω την αυτοφροντίδα και την ενασχόληση με την προσωπική μας εξέλιξη. Είναι ο αντίποδας του εγωκεντρισμού. Είναι ένα δικαίωμα που έχουμε: Να υπάρχουμε αυθεντικά. Είναι μια βαθιά υποχρέωση στον εαυτό μας: να τον αφουγκραστούμε, να τον καταλάβουμε, να τον τιμήσουμε, να τον αγαπήσουμε. Είναι μια υποχρέωση στο κοινωνικό σύνολο, γιατί η υγεία του συνόλου εξαρτάται από την υγεία του ατόμου: όσο πιο ήρεμο, «γεμάτο» και ισορροπημένο είναι το άτομο τόσο περισσότερα μπορεί να συνεισφέρει στους κοντινούς του ανθρώπους και στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτή άλλωστε είναι και η εκούσια ή ακούσια συνεισφορά του καθενός μας: ένα χαμόγελο, ένα χέρι βοήθειας στο συνάνθρωπο, ένα συγνώμη.

Θα μας πείτε κάποια πράγματα για το ομότιτλο βιβλίο σας;
Μου αρέσει ο κόσμος να βλέπει την αληθινή Νάνσυ. Αυτό το βιβλίο
είναι απόλυτα ειλικρινές καθρέφτισμα του εαυτού μου και της
φιλοσοφίας μου. Οπότε να περιμένετε να βρείτε μέσα αυθεντικές
ιστορίες της ζωής μου – οι περισσότερες αστείες αλλά όχι όλες!-, λάθη και αδυναμίες μου, κομμάτια ολόκληρα της ανατροφής μου και φυσικά παρότρυνση για δράση, έτσι ώστε να γίνετε πραγματικά εσωκεντριστές.

Πόσο εύκολο είναι λοιπόν να γίνουμε εσωκεντριστές και να
αποτινάξουμε τον μανδύα των ενοχών μας;
Πόσο εύκολο είναι να σηκώνεσαι το πρωί και να πηγαίνεις σε μια
δουλειά που δεν σου αρέσει, να παραμένεις σε μια σχέση που δεν σου δίνει χαρά, να σου κόβεται η αναπνοή από την κούραση, να ξενυχτάς από το άγχος, να ξεπερνάς μια απόρριψη, να βιώνεις οικονομική ανασφάλεια ή να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να μην σε αναγνωρίζεις, να μην σε αγαπάς;
Αν αυτά σας φαίνονται εύκολα τότε ο Εσωκεντρισμός θα είναι
παιχνιδάκι. Αν σας φαίνονται δύσκολα, θα είναι σανίδα σωτηρίας!
Οι ενοχές προκύπτουν από το γεγονός ότι άλλα νιώθουμε άλλα
καταλήγουμε να κάνουμε, αλλά επιθυμούμε κι αλλού βάζουμε την
ενέργειά μας. Όταν ο εαυτό μας σταθεί αυθεντικός και περήφανος, τότε «οι γνώμες των άλλων» ωχριούν, τα λάθη γίνονται μαθήματα, η ψυχή ηρεμεί και το μυαλό γίνεται σύμμαχός μας!

Ο εσωκεντρισμός είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία;
Στην ευτυχία όπως την εννοεί ο καθένας… ναι. Όμως η ευτυχία για μένα δεν είναι προορισμός, είναι το όχημα για το ταξίδι της ζωής. Είναι το κάθε μικρό τώρα που επιλέγουμε νατο ζήσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μερικές φορές αρκεί ένα «κλικ». Αυτό ελπίζω να είναι ο Εσωκεντρισμός για όλους.