Λίμνη Μπελέτσι: Μία όαση δίπλα στην Αθήνα!

Μια ανάσα από την Αθήνα βρίσκεται μία όαση δροσιάς, ένα ειδυλλιακό τοπίο που δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται κάπου μακριά… αποκομμένος από την καθημερινότητα.

Αν ψάχνετε για μία κοντινή απόδραση από το κέντρο της Αθήνας, η λίμνη Μπελέτσι είναι ιδανικός προορισμός! Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κορυφή της Πάρνηθας. Βρίσκεται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών.

Ο μύθος του Άφιδνου…

Στην ελληνική μυθολογία ο Άφιδνος ήταν επώνυμος ήρωας. Είχε δώσει το όνομά του στον αρχαίο δήμο της Αιαντίδας φυλής των Αθηναίων και τον οικοσμό της Αττικής, την Άφιδνα. Σύμφωνα με τον μύθο, στο σπίτι της μητέρας του, της Αίθρας, ο Άφιδνος φύλαξε την Ωραία Ελένη για χάρη του Θησέα. Οι Διόσκουροι, αδελφοί της Ελένης, έκαναν έφοδο στο σπίτι και τότε ο Άφιδνος κατάφερε να τραυματίσει τον έναν, τον Κάστορα, στον δεξιό ώμο. Αργότερα, όταν ο Μενεσθέας δέχθηκε φιλικά τους Διοσκούρους στην Αθήνα, ο Άφιδνος τους υιοθέτησε και τους μύησε στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Σημαντικός υδροβιότοπος

Η λίμνη αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής, καθώς εκεί μπορεί κανείς να συναντήσει αποδημητικά πουλιά, πάπιες, κύκνους και νεροχελώνες. Επίσης, στη λίμνη ζουν κυπρίνοι και χέλια.

Δημιουργήθηκε κατά λάθος…

Η λίμνη Μπελέτσι δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 κατά λάθος. Ενώ γίνονταν έργα για δασικό δρόμο, φράχτηκε η ροή του νερού και έτσι σχηματίστηκε η λίμνη, το μέγιστο βάθος της οποίας είναι γύρω στα 9 μέτρα.

Δείτε το βίντεο του Travel Diary και αποδράστε για λίγο στη λίμνη Μπελέτσι…