Βασίλης Κωνσταντινίδης: Αν η αισιοδοξία είχε όνομα!

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, σεξολόγος, συγγραφέας… Μα πάνω από όλα είναι ένας ωραίος, χαμογελαστός άνθρωπος, που χωρίς καν να μιλήσει νιώθεις ότι ο χώρος γύρω του πλημμυρίζει αισιοδοξία!

Τι σε ώθησε να εντρυφήσεις στην ψυχή; Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής;

Δεν το είχα σκεφτεί ότι θέλω να ασκήσω την Ψυχιατρική, μπαίνοντας στην Ιατρική. Μόνο όταν πρωτοείδα στην πράξη την άσκηση της Κλινικής Ψυχιατρικής για πρώτη φορά συνειδητοποίησα το πώς λειτουργεί η ειδικότητα αυτή και τη μαγεία που εκπέμπει η σύνδεση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Μάλιστα, ανακαλύπτοντας την άρρηκτη σύνδεση της Ψυχής με τη Φυσιολογία του σώματος, εμπνεύστηκα και θέλησα να εντρυφήσω βαθιά στη γνώση και τη θεραπεία της ψυχικής διαταραχής. Αυτό σημαίνει, συγκεκριμένα, στο έκτο και τελευταίο έτος των σπουδών μου στην Ιατρική Αθηνών. Επιπλέον, με ενδιαφέρει τόσο η φαρμακευτική θεραπεία όσο και η ψυχοθεραπεία, που σε συνδυασμό ή μόνες μπορούν να βοηθήσουν εξατομικευμένα κάθε περιστατικό. Ακόμα, ασχολούμαι με τη θεραπεία των Σεξουαλικών Διαταραχών.

Είσαι και συγγραφέας! Η συγγραφή λειτουργεί για σένα και ως ψυχοθεραπεία;

Η συγγραφή, σαφώς, και αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας για μένα, καθώς αποτελεί κι έναν σημαντικό μηχανισμό άμυνας που ονομάζεται μετουσίωση. Για μένα είναι τόσο φυσική όσο και η αναπνοή, αφού από μικρό παιδί σκάρωνα διηγήματα, ημερολόγια και αυτοβιογραφικές καταγραφές. Θεωρώ ότι με την καταγραφή των σκέψεων, πετυχαίνουμε και την πιο αποτελεσματική επεξεργασία τους με υγιή τρόπο.

Να σταθούμε στο νέο σου βιβλίο “Τρυφερότητα για ξένους”. Τι εννοεί ο συγγραφέας; 

Η “Τρυφερότητα για ξένους” είναι ένα πικρό μυθιστόρημα με αρκετό χιούμορ, που μιλάει αναλυτικά για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις παγίδες στις οποίες συχνά πέφτουμε εξαιτίας των αδυναμιών που όλοι έχουμε. Είμαστε έτοιμοι να χαρίσουμε απλόχερα την τρυφερότητά μας σε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε, ενώ είμαστε ιδιαίτερα σκληροί με τους δικούς μας. Αποτελείται από τρεις ιστορίες που αλληλοδιαπλέκονται και από διηγήσεις γεγονότων στα οποία εμπλέκονται αντιήρωες, δηλαδή πραγματικοί άνθρωποι.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου ορισμός για την ευτυχία; 

Ευτυχία είναι η στιγμή που δε συνειδητοποιείς ότι την έχεις στα χέρια σου.

Αν μπορούσες να ταξιδέψεις για λίγο στον χρόνο για να συναντήσεις μια ιστορική προσωπικότητα, ποια θα ήταν αυτή;

Αν μπορούσα να ταξιδέψω στον χρόνο, θα ήθελα να συναντήσω τον Περικλή, για να δω πώς σκεφτόταν όταν διοικούσε την αρχαία Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ξέρω πώς ένιωσε που έφερε την ευημερία στην Αθήνα και αν κάποια πράγματα που συνέβαιναν του φαίνονταν παράλογα. Τέλος, όντας ταξιδιώτης από το μέλλον, θα επιθυμούσα να τον ενημερώσω για το τι πρόκειται να συμβεί στην ανθρωπότητα.

Το μότο σου για τη ζωή είναι…

Μην αφήνεις εκκρεμότητες!

Πώς είναι για σένα το ιδανικό καλοκαίρι; 

Παραλία, ταξίδι, θερινό σινεμά, απομόνωση…