Ο Christos Arfanis μας ξεναγεί στον κόσμο της νέας του ταινίας, “Unconscious”!

Με αφορμή το “Unconscious“, τη νέα πειραματική ταινία του Χρήστου Αρφάνη, είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του για την πειραματική κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα και τα επόμενα σχέδιά του.

To “Unconscious” είναι η νέα πειραματική ταινία μικρού μήκους σας. Βάλτε μας στον κόσμο της… Ποια ήταν η αρχική σας ιδέα γι’ αυτήν την ταινία;

Η αρχική ιδέα για το “Unconscious” είναι ο φόβος που μοιράστηκε μαζί μου ένας φίλος μου: Ο φόβος του να πέσει σε κώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δε βασίστηκα ούτε εμπνεύστηκα μόνο από αυτό τον συγκεκριμένο φόβο. Υπάρχουν πολλές ιστορίες για ανθρώπους που ξύπνησαν από κώμα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πειραματική μου ταινία μικρού μήκους “Unconscious” εύχομαι να λειτουργήσει ως ελπίδα για όποιον άνθρωπο έχει βρεθεί ποτέ σε κατάσταση ασυνειδησίας ότι ίσως, μια μέρα, ένα νέο πείραμα θα δημιουργηθεί για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να «ξυπνήσουν» πιο γρήγορα. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της σύγχρονης τεχνολογίας και της επιστήμης, επομένως έχω την ελπίδα ότι θα υπάρχουν πάντα νέα πειράματα που στοχεύουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και ανεξάρτητα από τη δυσκολία της όποιας περίπτωσης.

Η ταινία σας έχει κερδίσει εξαιρετικές κριτικές και πολλές βραβεύσεις! Ήταν κάτι που το περιμένατε; Πιστεύατε ότι θα καταφέρει τόσο σύντομα να κερδίσει κοινό και κριτικούς; Αυτό ήταν για εσάς εξαρχής ένα στοίχημα ή κάτι που σας εξέπληξε;

Επιθυμώ κάθε ταινία που κάνω να τιμάει εμένα και τους συνεργάτες μου και αυτό είναι το πρώτο στοίχημα που βάζω με τον εαυτό μου σε κάθε εργασία που επιλέγω να κάνω. Οπότε το “Unconscious” δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση μιας ταινίας που πριν κερδίσει κριτικούς και κοινό, θα κέρδιζε πρώτα εμένα ως δημιουργό της κάνοντάς με να πιστέψω πως αξίζει τουλάχιστον να μην περάσει απαρατήρητη. Όμως πραγματικά αποτελεί έκπληξη και για εμένα το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κέρδισε πολλές βραβεύσεις και θετικές κριτικές.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πειραματική κινηματογραφική παραγωγή και πώς βλέπετε τα πράγματα στην Ελλάδα;

Ο πειραματικός κινηματογράφος είναι η ανακάλυψη που δίνει η ελευθερία σε κάθε δημιουργό ταινιών να πει με την προσωπική του φωνή ό,τι επιθυμεί. Βασίζεται στην αξιολόγηση εκ νέου των αυστηρών κινηματογραφικών κανόνων και τεχνικών, στην έρευνα νέων τρόπων αφήγησης ή ακόμα και στην ανακάλυψη εναλλακτικών τρόπων που έρχονται σε αντίθεση με την παραδοσιακή αφηγηματική μορφή ή κινηματογραφική παραγωγή. Χαρίζει δημιουργική ελευθερία, αυθορμητισμό και προσφέρει στους δημιουργούς τη δυνατότητα να εκφράσουν ό,τι θέλουν με όποιο τρόπο επιθυμούν, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που με γοητεύουν και με έκαναν να ασχοληθώ με την πειραματική κινηματογραφική παραγωγή. Είμαι αρκετά αισιόδοξος με τα πράγματα στην Ελλάδα, καθώς συζητάω και ανακαλύπτω όλο και περισσότερους ανθρώπους όλων των ηλικιών οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πειραματικό κινηματογράφο.

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει η ταινία “Survivor’s Choice” του David Clair-Bennett, που συμμετέχει ο υποψήφιος για Όσκαρ Eric Roberts και στην οποία είστε Executive Producer. Πώς ήταν αυτό το κινηματογραφικό σας ταξίδι;

Είναι ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό ταξίδι και νιώθω τυχερός και χαρούμενος που είμαι μέρος του πληρώματος. Η αρχική επικοινωνία και η ανάμιξή μου με την ταινία “Survivor’s Choice” έγινε χάρη στον φίλο και συνεργάτη μου David Clair-Bennett που μας συνδέει η αγάπη για τις κινηματογραφικές σειρές ταινιών τρόμου “SAW” και “The Collector”, τα οποία και αποτελούν έμπνευση κατά κάποιο τρόπο για την ταινία του. Ο David ασχολήθηκε με τη μεγάλου μήκους ταινία του για 3 χρόνια γράφοντας το σενάριο, σκηνοθετώντας, παίζοντας και κάνοντας το μοντάζ. Το “Survivor’s Choice” έχει ολοκληρωθεί και ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά με τη διανομή του ώστε να την απολαύσει το κοινό τον Οκτώβριο.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια επιθυμία, στόχο ή όνειρό σας;

Επιθυμώ σε μεγαλύτερη αναγνώριση στα γεννημένα ταλέντα. Δεν έχω σπουδάσει σκηνοθεσία. Θεωρώ πως δεν είναι κάτι απαραίτητο εάν αναλογιστεί κανείς πως κορυφαίοι και βραβευμένοι auteur όπως ο Christopher Nolan, ο Stanley Kubrick, ο Quentin Tarantino, ο Steven Spielberg (και πολλοί ακόμα άλλοι) είναι αυτοδίδακτοι. Αναμφίβολα οι παραπάνω κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα αφήνοντας το προσωπικό τους στίγμα σε κάθε ταινία που κάνουν και να διακριθούν στην κινηματογραφική βιομηχανία, χωρίς όμως να έχουν παρακολουθήσει σπουδές πάνω στον κλάδο. Κανείς δεν αναζήτησε εάν έχουν σπουδάσει σκηνοθεσία. Καμία σχολή σκηνοθεσίας δεν μπορεί να διδάξει κανέναν άνθρωπο να αποκτήσει ταλέντο, αλλά μπορεί να διδάξει πώς να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά, μειώνοντας έτσι την κούραση που προκαλεί ένα απαιτητικό επάγγελμα όπως του σκηνοθέτη. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να αποκτηθεί και μέσω της εμπειρίας.

info

Ο Christos Arfanis είναι βραβευμένος σε Ελλάδα και εξωτερικό δημιουργός ταινιών (παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος και σκηνοθέτης), αρθρογράφος ψυχαγωγίας και παραγωγός μουσικής. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε άρθρα σχετικά με τα οπτικοακουστικά μέσα (ταινίες και σειρές) και σε συνεντεύξεις διάφορων ταλέντων.