Το σχολείο που θα θερμαίνεται με… καφέ!

Ο χειμώνας πλησιάζει και το ζήτημα της θέρμανσης είναι… φλέγον! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, που γιορτάζουμε την 1η Οκτωβρίου, ας δούμε μια διαφορετική χρήση του καφέ που συνδυάζεται με την οικονομική θέρμανση…

Είχατε σκεφτεί ποτέ τα υπολείμματα του καφέ ως καύσιμη ύλη; Φαίνεται παράξενο κι όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θερμάνουν τα κτίρια.

Η Καρδίτσα πρωτοπορεί

Αυτό το διάστημα η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) σε συνεργασία με τον Δήμο σχεδίασαν και πρόκειται να θέσουν σε λειτουργία ένα πρωτοποριακό σύστημα θέρμανσης: Τα υπολείμματα καφέ θα συλλέγονται από καφετέριες της πόλης, μετά θα επεξεργάζονται στη μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων της ΕΣΕΚ και θα αναμιγνύονται με υπολείμματα ξυλείας. Στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε pellet υψηλής ποιότητας που είναι κατάλληλα για καύση σε λέβητες και σόμπες pellet.

Στις 20 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με λέβητα pellet στο Νηπιαγωγείο Καλλιφωνίου του Δήμου Καρδίτσας. Το νέο σύστημα θα θερμαίνει το σχολείο οικονομικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα υπολείμματα καφέ  με αυτό το σύστημα αξιοποιούνται -όχι μόνο προς όφελος της τοπικής οικονομίας- αλλά και του περιβάλλοντος. Μάλιστα αναζητούνται πόροι ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να εγκατασταθούν περισσότερα συστήματα καύσης βιομάζας και σε άλλα σχολεία της περιοχής.

info

Με την κατάλληλη επεξεργασία, τα υπολείμματα καφέ είναι εφικτό να μετατραπούν σε ένα 100% φυσικό καύσιμο υψηλής ποιότητας.

Ήδη από το 2019, η οργάνωση InCommOn υλοποιεί ένα κοινοτικό project το οποίο αποσκοπεί στην ανακύκλωση υπολειμμάτων καφέ και τη μετατροπή τους σε καθαρή βιοενέργεια με τρόπους που προωθούν την κοινωνική συμπερίληψη και τη δίκαιη οικονομία. Ειδικότερα, το «ΚΑΦσιμο» στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου περισυλλογής και αξιοποίησης υπολειμμάτων που θα μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή και για οποιαδήποτε ροή οργανικών αποβλήτων.

Από το 2017 η ΕΣΕΚ έχει ιδρύσει μια μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων και μετατρέπει την υπολειμματική βιομάζα σε εξευγενισμένα στερεά βιοκαύσιμα. Το project του καφέ έχει ξεκινήσει το τελευταίο έτος.