Γυναίκες & βάρη: Ας λύσουμε την… παρεξήγηση

Γιατί οι γυναίκες αποφεύγουν να γυμναστούν με βάρη; Τι φοβούνται; Ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής με βάρη; Η Νεκταρία Τσέκλημα έχει τις απαντήσεις!

Γιατί οι γυναίκες φοβούνται τα βάρη;

Γυναίκες και βάρη. Πόσο παρεξηγημένος όρος. Πόσο τρομοκρατημένες οι γυναίκες ακούγοντας τη λέξη αυτή. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το γυναικείο σώμα “κατασκευαστικά” δεν μπορεί να γίνει “φουσκωτό”, τουλάχιστον όχι με άρση βαρών από μόνη της. Τα οστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής κάνουν μια διαδικασία που λέγεται “μοντελοποίηση”. Μοντελοποίηση λοιπόν είναι η διαδικασία κατά την οποία οι οστεοβλάστες (αναδόμηση οστού) κ οι οστεοκλάστες (αποδόμηση οστού) λειτουργούν συνέχεια κρατώντας το οστό δυνατό κ υγιές. Κατά την εκβιομηχανική των οστών, με τα βάρη εξαναγκάζουμε τα οστά να είναι δυνατά για να υποβαστάξουν το φορτίο. Όσο για τους μυς, σηκώνοντας βάρη ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα “το σώμα θα σηκώσει βάρος πρέπει να το κρατήσω”. Αναγκάζει τους μυς να σηκώσουν και να κρατήσουν το βάρος και αν αυτό γίνεται με συχνότητα, θέλοντας κ μη οι μύες θα δυναμώσουν. Όλο αυτό γίνεται για να πετύχουμε μικροτραυματισμούς στον μυ. Πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται μέσα στον μυ. Εκεί υπάρχουν πολλά “μικροπραγματάκια”, αλλά δεν είναι της παρούσης. Εστιάζουμε στα δορυφορικά κύτταρα (Mauro το 1961). Τα συγκεκριμένα κύτταρα μόλις εντοπίσουν τους μικροτραυματισμούς των μυικών ινών πηγαίνουν στο σημείο να επανορθώσουν τη βλάβη. Έτσι το σώμα αφού έχει λάβει το σήμα του τραυματισμού, αυξάνει και τον όγκο κ την πυκνότητα των μυονιδίων. Το συμπέρασμα; Επιτυγχάνουμε μυική υπερτροφία.


Ποια είναι τα οφέλη για τις γυναίκες ηλικίας 50+

Τα οφέλη για ηλικίες άνω των 50 σε γυναίκες που ελλοχεύει ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης είναι ανεκτίμητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σηκώνουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας καναπέδες, τραπέζια, ντιβάνια, μπαούλα… Ούτε ακολουθούμε τον τάδε influencer που χοροπηδάει, στροβιλίζεται, κάνει τούμπες και γενικά ό,τι του κατέβει για να κάνει πιο εφετζίδικη τη γυμναστική. Βρίσκουμε έναν επιστήμονα στον χώρο του fitness και με τη σωστή καθοδήγησή του, ακολουθούμε πιστά και ευλαβικά ένα πρόγραμμα. Το σώμα μας χρειάζεται δύο εβδομάδες για να γίνουν οι νευρομυικές προσαρμογές, γι’ αυτό νιώθουμε λίγο πόνο.

info

Νεκταρία Τσέκλημα – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Yoga teacher 200 hours, Pilates mat-reformer instructor, Personal trainer, Msc στη Βελτιστοποίηση αθλητικών επιδόσεων, Προπονητική και Φυσιολογία.