Η νέα μέθοδος υποκλοπής των προσωπικών μας δεδομένων

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης παρουσίασαν μια νέα μέθοδο υποκλοπής των προσωπικών μας δεδομένων.

Όταν πληκτρολογούμε, παράγεται θερμότητα στη συσκευή της πληκτρολόγησης. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονόμασαν ThermoSecure. Πραγματοποίησαν μια επίδειξη όπου μια θερμική κάμερα που διαθέτει το ThermoSecure μπορεί να καταγράψει εικόνες σε μια συσκευή στην οποία κάποιος πληκτρολόγησε ένα password και οι εικόνες αποκάλυψαν τον κωδικό.

Οπότε μπορεί κάποιος έχοντας μία τέτοια θερμική κάμερα να δει τον κωδικό που πληκτρολογήσαμε σε ένα μηχάνημα ΑΤΜ ή ακόμα να καταγράψει τη θερμική εικόνα ενός κινητού τηλεφώνου όταν ο κάτοχός του πατήσει τον κωδικό εισόδου. Έτσι σε περίπτωση που καταφέρει να πάρει τη συσκευή θα μπορεί να την ανοίξει. Το ίδιο μπορεί να κάνει η θερμική κάμερα και με το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή.

Στις δοκιμές που έγιναν η θερμική κάμερα κατάφερε να ανακτήσει τα passwords με ποσοστό επιτυχίας 86% σε χρονικό διάστημα 20 δευτερολέπτων μετά την πληκτρολόγηση του κωδικού και με ποσοστό 67% σε χρονικό διάστημα 60 δευτερολέπτων μετά την καταγραφή του κωδικού.