Η βιταμίνη που βοηθά στην αντιμετώπιση της ημικρανίας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης του συμπλέγματος Β θειαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ημικρανίας.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β, της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και των πονοκεφάλων ή της ημικρανίας. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) από το 1999-2004. Από τους 13.000 συμμετέχοντες, οι 2.745 είχαν εμπειρία από σοβαρό πονοκέφαλο ή ημικρανία τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι ερευνητές μελέτησαν την 24ωρη διατροφική πρόσληψη θειαμίνης και ριβοφλαβίνης και εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από συνεντεύξεις των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι υψηλότερες ποσότητες θειαμίνης στη διατροφή συσχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες ημικρανίας. Το παραπάνω ίσχυε ιδιαίτερα για τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη. Δεν βρέθηκε σημαντική μείωση του κινδύνου που σχετίζεται με τη ριβοφλαβίνη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Headache: The Journal of Head and Face Pain.