Γιατί οι άνδρες αρρωσταίνουν συχνότερα;

Οι άνδρες φαίνεται πως αρρωσταίνουν πιο συχνά από τις γυναίκες, ωστόσο είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας και δεν επισκέπτονται όσο συχνά πρέπει τον γιατρό τους.
Σύμφωνα με μελέτη της Γερμανικής Εταιρίας Ανδρών και Υγείας (DGMG) το 59% των γυναικών κάνουν προληπτικές εξετάσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών ανέρχεται μόλις στο 22%. Ο πρόεδρος της DGMG Φράνκ Ζόμμερ αναφέρει πως οι άνδρες γενικά διστάζουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, όμως στις νέες γενιές τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά.
Σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 970 άνδρες, το 78% απάντησε ότι ο λόγος που δεν επισκέπτονται συχνά τον γιατρό είναι η πολλή ώρα αναμονής στο ιατρείο, δηλώνει ο Ζόμμερ, καθηγητής ανδρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αμβούργου – Έππεντορφ. Περίπου 1 στους 4 φοβάται τα δυσάρεστα νέα και ένας στους πέντε εξέφρασε την ανησυχία του για τον πιθανό πόνο της εξέτασης. Στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 60 ετών οι άνδρες προσβάλλονται πολύ περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις από ότι οι γυναίκες. «Μερικές φορές πέντε φορές περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο» επισημαίνει ο καθηγητής Φρανκ Ζόμμερ. Επιπλέον, η παραδοσιακή εικόνα του άτρωτου άνδρα, όπως καθορίζεται από τα κοινωνικά στερεότυπα, είναι ένας ακόμη λόγος που οι άνδρες δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον για την υγεία τους συγκριτικά με τις γυναίκες.