Ξεκλειδώνοντας τις αλήθειες της ζωής…

Ο Γιάννης Καστανάκης εξερευνά τη ζωή και τα μυστικά της και μας χαρίζει μία συναρπαστική φουτουριστική ιστορία...

Ας μιλήσουμε για τα “7 κλειδιά”… Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του βιβλίου; Τι συμβολίζουν τα 7 κλειδιά;

Για να σας απαντήσω θα χρειαστεί να σας πω λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου. Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Άντριου που ζει σε μια δυστοπική κοινωνία και σύντομα ανακαλύπτει πως είναι ένα από τα 7 κλειδιά, ένας δηλαδή από τους 7 ανθρώπους που κατέχουν από μια παγκόσμια αλήθεια. Θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζητώντας τα υπόλοιπα κλειδιά για να μπορέσει να βγει από τη φυλακή του δικτύου. Εκεί ανακαλύπτει την πραγματική του δύναμη.

Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε σε ένα αυτογνωσιακό group διαλογισμού που συμμετείχα και δημιούργησε η δασκάλα μου και ψυχοθεραπεύτρια Mridu Μακρή. Εκεί με έφερε σε επαφή με τις 7 παγκόσμιες αλήθειες και άρχισα να ανακαλύπτω τι αντίκτυπο έχουν στη ζωή μου. Αυτόματα μου ήρθε η ιδέα, αυτό να το κάνω ιστορία και να μιλήσω για την αυτογνωσία. Επειδή πάντα με γοήτευε η επιστημονική φαντασία, η δυστοπία, οι ταινίες και τα βιβλία με αυτή τη θεματική, έφτιαξα μια τέτοια “φουτουριστική” ιστορία. Είναι ο δικός μου “παιχνιδιάρικος” τρόπος να εξερευνώ τη ζωή και τα μυστικά της.

Τα 7 κλειδιά συμβολίζουν αυτές τις παγκόσμιες αλήθειες που με έχουν βοηθήσει πολύ στη ζωή μου και μου έχουν ανοίξει καινούργιους δρόμους εντός και εκτός μου. Αυτό άλλωστε κάνει η αυτογνωσία: βοηθάει τον θεραπευόμενο να αντιληφθεί μια άλλη καινούργια πραγματικότητα στη ζωή του που μέχρι πρότινος ίσως αγνοούσε ότι υπάρχει.

Πότε προέκυψε η ανάγκη να εξερευνήσετε ουσιαστικά την ανθρώπινη ψυχή, ανακαλύπτοντας “νέους δρόμους”;

Όταν πια δεν ήμουν σίγουρος για τίποτα στη ζωή μου. Χρειαζόμουν βοήθεια από κάποιον που θα μπορούσε να μου δείξει προς τα που να κινηθώ γιατί ένιωθα χαμένος. Από το 2010 ανακαλύπτω συνέχεια τέτοιους δρόμους με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και του διαλογισμού που είναι ένα τρομερό εφόδιο, ειδικά στην τόσο προκλητική και γεμάτη απότομες αλλαγές εποχή που ζούμε.

Περπατώντας σε νέα μονοπάτια και μαθαίνοντας άγνωστες αλήθειες, άλλαξε η ζωή σας; Αναβαθμίστηκε;

Θα σας απαντήσω με μια εικόνα. Ζεις όλη τη ζωή σου σε ένα υπόγειο και όλα μοιάζουν σκοτεινά και ανήλια, λίγο θολά και περιορισμένα. Και ξαφνικά ανακαλύπτεις πως υπάρχει μια σκάλα και σε βγάζει στο ισόγειο. Εκεί βλέπεις έναν κήπο που έχει δέντρα και μπορείς να αράξεις στον ήλιο. Και μετά από λίγο ανακαλύπτεις πως υπάρχει και ο πρώτος όροφος και από εκεί μπορείς να δεις τη θάλασσα. Έτσι νιώθω πως είναι η πορεία μου στην αυτογνωσία. Ένα νέο σημείο θέασης, όπου όλα είναι διαθέσιμα αλλά χρειάζεται τη συνειδητή μου επιλογή να δω. Αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς τη ζωής. Έτσι και στη δική μου.

Θεωρείτε κατά κάποιο τρόπο πως είναι χρέος σας να δείξετε μέσα από αυτό το βιβλίο – ή καλύτερα να μας βοηθήσετε να ανακαλύψουμε και εμείς – τις αλήθειες της ζωής;

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδιά μου στη ζωή ήταν ότι πάντα προσπαθούσα να σώσω κάποιον. Είχα το σύνδρομο του σωτήρα. Αυτό ήταν όμως ένα μεγάλο βάρος στη ζωή μου και υπήρχε λόγος που το έκανα. Κάτι κέρδιζα από αυτό. Όταν συνειδητοποίησα πως στην πραγματικότητα δεν μπορώ να σώσω κανένα ήταν μια μεγάλη απελευθέρωση για μένα. Αυτό που κάνω με το βιβλίο είναι ότι μοιράζομαι τις κατανοήσεις μου και τη χαρά να δημιουργώ κάτι. Πέρασα πολύ όμορφα γράφοντάς το αλλά συνάντησα και πολλές προκλήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθα τόσα πολλά και δυνάμωσα. Θα χαρώ λοιπόν να το διαβάσετε και ίσως να αναλογιστείτε και εσείς τι σημαίνουν για εσάς τα 7 κλειδιά και οι ιστορίες των ηρώων. Αλλά δεν το νιώθω ως χρέος μου. Το νιώθω ως χαρά και μοίρασμα.

Τώρα, σε ποια φάση του ταξιδιού σας βρίσκεστε; Τι σκέφτεστε και πού θέλετε να φτάσετε;

Το καλό με την αυτογνωσία είναι ότι δεν τελειώνει ποτέ. Για κάποιους αυτό είναι κουραστικό. Για μένα είναι συναρπαστικό γιατί σημαίνει ότι έχω τόσα βάθη και ύψη να ανακαλύψω. Οι άνθρωποι είμαστε τεράστιοι και όμως προσπαθούμε να χωρέσουμε τους εαυτούς μας σε μικρά, καταπιεστικά κουτάκια. Για να απαντήσω με δύο λέξεις στην ερώτηση σάς: “το ταξίδι συνεχίζεται”…….