Ζυμαρικά από όσπρια

Whole wheat fusilli pasta with grilled vegetables in a black bowl on a wooden background. Top view with copy space.

Τα ζυμαρικά είναι ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Από πολύ μικρή ηλικία προτιμάται αρκετά από τους μικρούς μας φίλους και σε μεγαλύτερη ποσότητα ίσως από την προτεινόμενη. Από την άλλη μεριά, τα όσπρια δεν αποτελούν συχνά φίλο τους και
διακρίνεται μια δυσκολία στην κατανάλωσή τους.

Συχνά δείχνουν μια αποστροφή προς αυτά, ή ακόμα προτιμούν να καταναλώσουν αποκλειστικά ένα όσπριο, γεγονός που δεν είναι απαγορευτικό αλλά στερεί από το παιδί την ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι δύο ομάδες τροφίμων έχουν συνυπάρξει σε μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, στα ζυμαρικά από όσπρια.
Έχουν βρει αρκετά φανατικό κοινό, κυρίως από άτομα που στρέφονται σε μια πιο υγιεινή διατροφή.
Με βάση τη διατροφική τους ανάλυση, τα ζυμαρικά από όσπρια δεν απέχουν πάρα πολύ θερμιδικά αλλά έχουν ουσιαστικές διαφορές όπως
– την ποσότητα υδατανθράκων ανά 100 γρ προϊόντος,
– την ποσότητα πρωτεΐνης ανά 100 γρ
– την ποσότητα φυτικών ινών

Τα ζυμαρικά από όσπρια έχουν εμφανώς λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
Επομένως, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και βοηθούν τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα να παραμείνουν σταθερά για μεγαλύτερο διάστημα χωρίς αιχμές, με αποτέλεσμα να αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη 1 ή 2 ή ακόμα και με ινσουλινοαντίσταση.

Μπορούν να αντικαταστήσουν τα όσπρια ή τα απλά ζυμαρικά;
Στο γενικό πλαίσιο της διατροφικής εκπαίδευσης παιδιών και μεγάλων, επιθυμούμε να καταναλώνονται όλες οι ομάδες τροφίμων. Συχνά τα παιδιά όμως, ειδικά στην ηλικία 4-10 ετών διακρίνονται από νεοφοβικές τάσεις. Aποστρέφονται δηλαδή οτιδήποτε ξένο και συχνά αποκλείουν ακόμα και τρόφιμα από το διαιτολόγιό τους τα οποία τα είχαν κατακτήσει παλαιότερα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αρχικά, συστήνεται προσπάθεια από τους γονείς, επιμονή και υπομονή. Δεν προτείνεται η άμεση ένταξη των ζυμαρικών αυτών να είναι η άμεση λύση. Ωστόσο, η αντικατάσταση των απλών ζυμαρικών, μπορεί να βοηθήσει διατροφικά ένα τέτοιο παιδί  στην θρέψη του, στην σωστή πρόσληψη των πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Τέλος, οι αυξημένες φυτικές ίνες προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό σχετικά με τα απλά ζυμαρικά, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους τρόφιμα (όπως και τα ζυμαρικά ολικής) να προτείνονται σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειάς βάρους.
Τα ζυμαρικά ωστόσο, είτε είναι οσπρίων, λαχανικών, ολικής, ή ακόμα και τα κλασσικά, είναι σημαντικό πάντα να προσφέρονται στο πιάτο στην σωστή ποσότητα στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου γεύματος.