Eπαναστατική μέθοδος για να μην βλέπουμε εφιάλτες

Μήπως υποφέρετε από εφιάλτες; Πέφτετε για ύπνο και εύχεστε να μην δείτε πάλι ένα άσχημο όνειρο; Μια νέα μελέτη έρχεται με μια άλλη λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει…

Οι διαταραχές ύπνου ή αλλιώς οι εφιάλτες αφορούν περίπου το 4% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια ενός εφιάλτη, η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα, ιδρώνουμε και ξυπνάμε φοβισμένοι.

Παρόλο που κάποιοι από εμάς βλέπουν εφιάλτες μερικές φορές το χρόνο, υπάρχουν άνθρωποι που, λόγω τραύματος, μετατραυματικού στρες, άγχους και κατάθλιψης, αντιμετωπίσουν τους εφιάλτες ακόμα και κάθε βράδυ.

Η συνήθης θεραπεία για τις διαταραχές ύπνου περιλαμβάνει θεραπεία μείωσης του στρες, συμβουλευτική ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τι είναι η εικονοθεραπεία

Μια πολύ καλή λύση ήταν μέχρι σήμερα η εικονοθεραπεία, μια μορφή άσκησης συμπεριφοράς που βοηθά τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τους εφιάλτες τους και να βρουν αίσιο τέλος. Βέβαια δεν έχουν όλοι οι ασθενείς θετικά αποτελέσματα από αυτή τη μορφή θεραπείας.

Η εικονοθεραπεία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα που μπορεί κανείς να μάθει σε μια μόλις μέρα. Σε πρώτη φάση, οι ασθενείς καλούνται να καταγράψουν κάθε λεπτομέρεια του εφιάλτη. Μετά θα πρέπει να ξαναγράψουν το όνειρο με μια θετική εξέλιξη διασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι το τέλος θα είναι αίσιο. Στη συνέχεια αρχίζει η εξάσκηση. Το ξαναγραμμένο όνειρο πρέπει να επαναλαμβάνεται από 5 έως 20 λεπτά καθημερινά, μέχρι να αφομοιωθεί ήδη από τα εγκεφαλικά κυκλώματα. Μόλις πλαισιωθεί, είναι ώρα να κάνετε πράξη το νέο όνειρο, ακριβώς πριν πάτε για ύπνο.

Η νέα ελπιδοφόρα μελέτη

Η νέα μελέτη έρχεται με μια πολύ διαφορετική αντιμετώπιση: παίζοντας έναν ήχο, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για όσους υποφέρουν από εφιάλτες.

18 άτομα με διαταραχές ύπνου άκουγαν έναν ουδέτερο ήχο –τόνους πιάνου– ενώ αναπαρήγαγαν τους εφιάλτες τους. Άλλα 18 άτομα ξαναέγραψαν το όνειρο, αλλά χωρίς το πιάνο. Και οι δύο ομάδες είχαν λιγότερους εφιάλτες στο τέλος του πειράματος, αλλά αυτοί που άκουγαν τον ήχο του πιάνου είχαν σχεδόν 4 φορές λιγότερα άσχημα όνειρα.

Η έρευνα φυσικά πρέπει να συνεχιστεί, όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνονται πολλά υποσχόμενα για να καταλήξουν σε μια τεχνική που θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.

Ο Δρ Timothy Morgenthaler, από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, είπε ότι τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι πολλά υποσχόμενα:

«Φαίνεται ότι με την ενεργοποίηση ενός ήχου κατά τη διάρκεια του REM (ταχεία κίνηση των ματιών), ενισχύεται η επίδραση της θεραπείας άσκησης, η οποία είναι μια τυπική και ίσως μια από τις πιο αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές θεραπείες αυτή τη στιγμή. Το αποτέλεσμα πρέπει να επαναληφθεί. Ήμουν ενθουσιασμένος με αυτή τη νέα πιθανότητα».