Κουραμπιέδες Vs Μελομακάρονα

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Είναι η αιώνια χριστουγεννιάτικη μάχη!
Ποιο από τα δύο όμως είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που προσέχει τη διατροφή του;

Ένας μέτριος κουραμπιές (40-50 g) μας αποδίδει περίπου 180-220 θερμίδες και 11-13,5 γραμμάρια λίπους. Αντίστοιχα, ένα μέτριο μελομακάρονο (40-50 g)  μας αποδίδει περίπου 160- 200 θερμίδες και 8- 10 γραμμάρια λίπους.
Η θερμιδική διαφορά τους είναι πολύ μικρή, οπότε το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη θρεπτική αξία…
Ο κουραμπιές παρασκευάζεται με βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη, σε αντίθεση με το μελομακάρονο, όπου κυριαρχεί το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι. Από αυτά τα στοιχεία, μπορείτε να καταλάβετε ότι ο κουραμπιές έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, λόγω του βουτύρου, καθώς και περισσότερη ζάχαρη από το μελομακάρονο, αφού το μελομακάρονο
περιέχει και μέλι.
Οπότε νικητής είναι το μελομακάρονο! Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναφάτε ποτέ κουραμπιέ ή ότι είναι σωστό να καταναλώνετε μελομακάρονα σε μεγάλη ποσότητα, γιατί είναι πιο υγιεινά! Επίσης, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, το μέγεθος και τα πρόσθετα, π.χ. αν προστεθεί σοκολάτα στο μελομακάρονο, αυξάνονται τόσο οι θερμίδες όσο και τα γραμμάρια λίπους.
Για να είστε σε θέση να ελέγξετε όχι μόνο το θερμιδικό περιεχόμενο των γιορτινών γλυκισμάτων, αλλά την ποιότητά τους, προτιμήστε φέτος να τα παρασκευάσετε οι ίδιοι, κάνοντας μικρές αλλαγές στις παραδοσιακές συνταγές:

Για πιο θρεπτικούς κουραμπιέδες:

– Αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα βουτύρου με φυτική μαργαρίνη ή με κάποιο σπορέλαιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο.

– Αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα του λευκού αλευριού με ολικής άλεσης.

– Πασπαλίστε τους κουραμπιέδες με λιγότερη ζάχαρη άχνη ή διώξτε
την περίσσεια της πριν τους καταναλώσετε.

Για πιο θρεπτικά μελομακάρονα:

– Μειώστε τη ζάχαρη που αναφέρει η συνταγή σας.

– Αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα του λευκού αλευριού με ολικής άλεσης.

– Μην σιροπιάσετε τα μελομακάρονα αλλά βουτήξτε τα σε μέλι που έχετε ζεστάνει ελαφρώς σε μπεν-μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.