Διατροφή και δίαιτα μετά τις γιορτές

Αισθάνεστε ότι το παρακάνατε μέσα στα Χριστούγεννα; Αναρωτιέστε αν πρέπει να ξεκινήσετε κάποια δίαιτα μετά τις γιορτές;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος απογοήτευσης. Δείτε πώς θα επανέλθετε εύκολα και
γρήγορα μετά από την κραιπάλη των εορτών, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και ψυχολογική πίεση!

Πρέπει να ξεκινήσω δίαιτα μετά τις γιορτές;
Η λογική μιας εξαντλητικής δίαιτας μετά τις γιορτές συνήθως αποδεικνύεται λανθασμένη. Αυτό οφείλεται αφενός μεν στον ψυχολογικό παράγοντα -η υπέρμετρη πίεση συνήθως ενέχει αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας και πλήρους εγκατάλειψης της δίαιτας- και αφετέρου στις αυξημένες πιθανότητες επαναπρόσληψης κάποιου ποσοστού των χαμένων κιλών κατά την επαναφορά στο σύνηθες πρόγραμμα διατροφής μας. Η λέξη δίαιτα άλλωστε σημαίνει τρόπος ζωής. Για να επανέλθουμε λοιπόν στα κιλά και στη διατροφική μας καθημερινότητα απαιτείται σίγουρα μια υποθερμιδική δίαιτα. Ωστόσο αυτό που ουσιαστικά χρειαζόμαστε είναι
ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Ισορροπημένη διατροφή μετά τις γιορτές
Φρούτα και Λαχανικά: Όπως πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο κύριος σύμμαχός μας για την απώλεια κιλών και λίπους. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως βοηθάνε στην επίτευξη του κορεσμού αλλά και στην τόνωση του οργανισμού.
Περιορίστε το κρέας: Μετά από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος την περίοδο των εορτών, ο περιορισμός των ζωικών λιπαρών (και κυρίως του κόκκινου κρέατος) είναι απαραίτητος τόσο για την επαναφορά στα κιλά μας όσο και για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης του οργανισμού.
Περιορίστε λίγο τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Ασφαλώς η κατανάλωσή τους είναι
απαραίτητη καθώς αποτελούν βασική πηγή ασβεστίου, ωστόσο καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμώνται είδη λιγότερο πλούσια σε θερμίδες και
λιπαρά (μοτσαρέλα, παρμεζάνα, φέτα κ.α.).
Ψάρια: Αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να εντείνετε την παρουσία τους στο τραπέζι
σας.
Όσπρια: Η κατανάλωση οσπρίων 2-3 φορές την εβδομάδα θα σας βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια των κιλών των εορτών.
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για την παρασκευή των γευμάτων σας. Αποτελεί βασική αρχή της μεσογειακής διατροφής και συμβάλλει με πλείστους τρόπους στην υγεία και ευεξία του οργανισμού. Προτιμήστε το έναντι ζωικών λιπαρών (βούτυρο) και αποφύγετε εύκολα τις περιττές θερμίδες.
Προϊόντα ολικής άλεσης: Αντικαθιστώντας τα “λευκά” προϊόντα με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης προσθέτετε μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και θρεπτικών στοιχείων στη διατροφή σας ενώ παράλληλα, μειώνετε σημαντικά τη θερμιδική πρόσληψη.
Πείτε όχι στα γλυκά: Αυτήν την περίοδο αποφύγετε τα γλυκά. Μετά από τα αυξημένα επίπεδα ζάχαρης που καταναλώσατε το προηγούμενο διάστημα, καλό θα ήταν να αρκεστείτε στα φρούτα σαν επιλογή επιδόρπιου. Κάτι τέτοιο σας φαντάζει δύσκολο; Υπάρχουν έξυπνες συνταγές που συνδυάζουν τη γευστική απόλαυση που ψάχνετε με τους διατροφικούς στόχους που έχετε θέσει!
Πρωινό: Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα. Θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε καθώς και μεγάλη διάρκεια κορεσμού. Έτσι, θα μείνετε μακριά από
περιττά κι ενδεχομένως παχυντικά σνακ.
Προσέξτε τα ροφήματα: Μειώστε τη ζάχαρη στον καφέ ή σε άλλα ροφήματα της
αρεσκείας σας. Έτσι, θα ελαττώσετε άμεσα και εύκολα τις προσληφθείσες θερμίδες.
Μειώστε τις μερίδες σας: Ένας εύκολος τρόπος να διασφαλίσετε την αποτελεσματικότητα της δίαιτας μετά τις γιορτές είναι πολύ απλά να μειώσετε την ποσότητα της μερίδας φαγητού που συνήθως καταναλώνετε.
Ξεχάστε το αλκοόλ: Σίγουρα έχετε πιει αρκετά αυτό το διάστημα. Βγάλτε για λίγο το
αλκοόλ από την καθημερινότητά σας. Με τον τρόπο αυτό, και θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας και θα μειώσετε σε μεγάλο βαθμό τις θερμίδες που καταναλώνετε.
Νερό, νερό, νερό: Πιείτε άφθονο νερό. Το νερό ενυδατώνει και τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει στην καύση λίπους, προκαλεί αίσθημα κορεσμού και αποβάλλει κάθε τι τοξικό από το σώμα σας. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι πιο ωφέλιμο;

Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Παράλληλα, υιοθετήστε 3 βασικές αρχές για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να
διασφαλίσετε την επιτυχία της δίαιτας μετά τις γιορτές:
Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και τηρήστε το: Δημιουργήστε το δικό σας διατροφικό
πλάνο. Καθορίστε τουλάχιστον 4 γεύματα την ημέρα, ορίστε την ώρα και το περιεχόμενό τους κατά προσέγγιση και μείνετε προσηλωμένοι σε αυτό.
Διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες: Κάντε συνήθειά σας την ανάγνωση των
διατροφικών ετικετών των προϊόντων που αγοράζετε. Μην καταναλώνετε άσκοπα
θερμίδες και μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με αλάτι και ζάχαρη. Διαβάστε τη
διατροφική σύσταση και αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων τα οποία ενδεχομένως να θεωρούσατε ακόμη και διαιτητικά!
Γυμναστείτε: Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και βελτιώστε το σώμα αλλά και την
ψυχολογία σας. Μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης 3-4 φορές την
εβδομάδα θα κάνουν ήδη τη διαφορά!

Tip: Ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και να περιορίσετε σημαντικά τη θερμιδική πρόσληψη είναι να αντικαταστήσετε κάποια γεύματα με σαλάτες. Προσθέτοντας
άφθονα λαχανικά, κινόα ή πλιγούρι, αβοκάντο και ένα ελαφρύ dressing με βάση το ελαιόλαδο, το ξύδι ή το λεμόνι, θα χορτάσετε αλλά και θα γλιτώσετε από το φούσκωμα και τα επιπλέον κιλά των Χριστουγέννων!