Είναι καυτερό; Είναι καλό!

Πολλά είναι τα οφέλη των καυτερών τροφών.

Eρευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών εξέτασαν τη διατροφή περίπου 500.000 ανδρών και γυναικών για περίοδο επτά ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πικάντικες τροφές σχεδόν σε καθημερινή βάση είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους έτρωγαν καυτερά σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα.

Μάλιστα, η προστατευτική επίδραση ήταν ανάλογη στους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά ισχυρότερη σε όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ.

Η συχνή κατανάλωση καυτερών στις γυναίκες συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ειδικά από καρκίνο, καθώς και από καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Οι καυτερές τροφές…

– Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Purdue, τα καυτερά βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Επιπρόσθετα, όσοι τρώνε καυτερά αναφέρουν ότι έχουν λιγότερες λιγούρες για αλμυρές, λιπαρές και γλυκές τροφές.

– Προκαλούν ρινική αποσυμφόρηση. Επίσης, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το βλεννογόνο της μύτης και αποτρέπει την είσοδο μικροβίων στο σώμα.

– Μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης. Η καψαϊκίνη ερευνάται για την ικανότητά της να αντιμετωπίζει προβλήματα του κυκλοφορικού, σκλήρυνσης των αρτηριών και ανώμαλου καρδιακού ρυθμού. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προλαμβάνουν τη γήρανση.

Ακόμη…

– Οι καυτερές πιπεριές είναι εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης που μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι.

– Ασιατική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κυρίως κινέζικα φαγητά, τα οποία περιέχουν λιγότερη καψαϊκίνη, εμφάνιζαν έλκη με τριπλάσια συχνότητα από όσους προτιμούσαν την Ινδική κουζίνα ή την κουζίνα της Μαλαισίας, που περιλαμβάνουν πιο καυτερά πιάτα.