Coradia iLint: Το πρώτο υδρογονοκίνητο επιβατικό τρένο στον κόσμο θα εισαγάγει την πράσινη κινητικότητα στο Κεμπέκ

Η Alstom σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κεμπέκ, την Chemin de fer Charlevoix, την Train de Charlevoix, την Harnois Énergies και την HTEC, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επίδειξης επιβατικών υπηρεσιών για το υδρογονοκίνητο τρένο Coradia iLint. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, το Coradia iLint θα μεταφέρει επιβάτες στο σιδηροδρομικό δίκτυο Réseau Charlevoix, κατά μήκος του ποταμού St. Lawrence, μεταξύ Parc de la Chute-Montmorency και Baie-St-Paul. Το τρένο θα κινείται με πράσινο υδρογόνο που παράγεται από την Harnois Énergies στις εγκαταστάσεις της στην πόλη του Κεμπέκ.

Η επαρχία του Κεμπέκ θα είναι η πρώτη στην αμερικανική ήπειρο που θα δρομολογήσει ένα τρένο με μηδενικές άμεσες εκπομπές που θα τροφοδοτείται με πράσινο υδρογόνο, αποδεικνύοντας την ηγετική της θέση στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στη δημιουργία οικοσυστημάτων αφιερωμένων στο υδρογόνο. Η λειτουργία αυτού του τρένου με επιβάτες θα επιτρέψει στην Alstom και τους εταίρους της να αξιολογήσουν καλύτερα τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας προώθησης
πρόωσης υδρογόνου και τη διείσδυσή της στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Το Coradia iLint τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία στη Γερμανία το 2018 και έχει διανύσει περισσότερα από 220.000 χιλιόμετρα σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Το τρένο τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, οι οποίες εκπέμπουν μόνο υδρατμούς κατά τη λειτουργία του, ενώ εξασφαλίζουν ένα πιο ήσυχο περιβάλλον για τους επιβάτες και όσους βρίσκονται κοντά στις γραμμές.