Ο μύθος της διατροφής για το τοπικό αδυνάτισμα

Καθημερινά στο γραφείο δέχομαι ερωτήσεις για το αν γίνεται να χάσουμε λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματος π.χ από την κοιλιά, από τους γλουτούς κ.τ.λ.

Υπάρχουν τροφές για να φύγει το λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας;

Η απάντηση είναι πως σίγουρα όχι. Αν σας πει κάποιος ότι έχει κάνει δίαιτα για τοπικό αδυνάτισμα τότε ή αυτός σας κοροϊδεύει ή εκείνος που του την έδωσε. Το πού θα αποθηκεύσει κάποιος λίπος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
– Κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τα γονίδιά μας. Το ποια λιποκύτταρα θα διογκωθούν, πόσο πολύ και σε ποιο σημείο του σώματος μας, επηρεάζεται σε μεγάλο ποσοστό από το DNA μας.
– Το φύλο μας. Οι άντρες κατά κύριο λόγο αποθηκεύουν λίπος στο πάνω μέρος του σώματός τους (κοιλιακό λίπος), ενώ οι γυναίκες έχουμε τη τάση να αποθηκεύουμε και στο κάτω μέρος του σώματος, κυρίως στους γλουτούς.
– Από τις ορμόνες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίοδος της εμμηνόπαυσης, που παρατηρούμε αύξηση αποθήκευσης κοιλιακού λίπους.
– Στρες. Η κορτιζόλη, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αύξηση του κοιλιακού λίπους κυρίως μέσω της συμμετοχής της στη δημιουργία αντίστασης στην ινσουλίνη.
Μια δίαιτα λοιπόν, δεν μπορεί να κινητοποιήσει το λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματος που θέλουμε αλλά από εκεί που υπάρχει.
Συνήθως το κοιλιακό λίπος, αυτό δηλαδή που βρίσκεται συσσωρευμένο στην περιοχή της κοιλιάς και είναι πιο ενεργό μεταβολικά, χάνετε πιο άμεσα και πιο εύκολα.
Ίσως μια μικρή βελτίωση τοπικά να δείτε αν συνδυάσετε μια διατροφή για απώλεια βάρος με εστιασμένη γυμναστική, γυμνάζοντας περισσότερο τα σημεία που θέλετε να έχετε πιο άμεσο αποτέλεσμα.