Αλόννησος: Πρωτοποριακή δράση για την κατάργηση των πλαστικών μπουκαλιών

Η Αλόννησος δρομολογεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια νέα πρωτοποριακή δράση με τη χρήση πόσιμου νερού βρύσης, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ρύπανσης από πλαστικά μπουκάλια. Ο δήμος Αλοννήσου συνεργάστηκε με τον πολυδύναμο οργανισμό της Aegean Rebreath στο πλαίσιο ενός νέου πιλοτικού προγράμματος. Τοποθετήθηκαν 22 φίλτρα αντίστροφης όσμωσης σε σπίτια, σχολεία, δημοτικά κτίρια, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η πρωτοβουλία αποκσοπεί στη μείωση των πλαστικών μπουκαλιών αλλά και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διαμόρφωση ενός νέου πρωτοποριακού μοντέλου που θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.
Το 25% των απορριμμάτων που βρίσκονται στους βυθούς και τις παραλίες είναι μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Πριν λίγους μήνες η κ. Nina Schnabel, η οποία υποστηρίζει το έργο της Aegean Rebreath, θέλησε να υποστηρίξει ένα πιλοτικό έργο σε συνεργασία με μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων εστιάζοντας στη μείωση της χρήσης των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού, μέσω της χρήσης του πόσιμου νερού βρύσης.

Ο Δήμος Αλοννήσου ανταποκρίθηκε άμεσα, με αποτέλεσμα να πρωτοστατεί στο υποσχόμενο αυτό project. «Το εγχείρημα αυτό είναι σημαντικό και παράλληλα συμβολικό, καθώς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε επειγόντως το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης στην πηγή του. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα ευρήματα και πρέπει να αναπτύσσουμε πρακτικές που θα αξιοποιούνται από την κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κάθε περιοχής. Ελπίζουμε πως η Αλόννησος θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα νησιά» υπογράμμισε ο επικεφαλής του προγράμματος εκ μέρους της Aegean Rebreath κ. Γιώργος Σαρελάκος.