Γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά από το γεύμα;

Αν νιώθετε υπνηλία μετά το φαγητό να ξέρετε ότι όχι απλά δεν είστε μόνοι, αλλά
ότι πρόκειται και για κάτι πολύ κοινό. Αλλά γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά το φαγητό; Σε τελική ανάλυση, το φαγητό είναι πηγή ενέργειας, σωστά;

Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τόσο απλό. Μια σειρά παραγόντων παίζουν ρόλο για να καθορίσουν πόσο κουρασμένο αισθάνεται ένα άτομο. Γιατί νιώθουμε απότομη υπνηλία, ατονία μετά το φαγητό. Όταν τρώμε ένα γεύμα, διεγείρεται μια σειρά ενεργειών στο έντερο και σε όλο το σώμα.
Τα ακανόνιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο αίσθημα υπνηλίας που βιώνουμε μετά το γεύμα.
Όταν τρώμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια απότομη πτώση. Αυτή η κάθετη πτώση μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ξαφνικής κούρασης.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό πράγμα, που συμβαίνει. Μετά το φαγητό, μερικές φορές βλέπουμε μια απότομη αύξηση στην παραγωγή και απελευθέρωση σεροτονίνης, κάτι που θα μπορούσε να έχει και άλλες παρενέργειες. Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε λίγη υπνηλία. Η σεροτονίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στη διάθεσή μας και στους κύκλους του ύπνου μας. Έτσι, όταν τα επίπεδα αυξάνονται μετά από ένα γεύμα μπορεί να μας κάνει να νυστάζουμε.

Ποιες τροφές προκαλούν την μεγαλύτερη υπνηλία μετά το φαγητό
Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες στην τρυπτοφάνη (αμινοξύ) μπορεί να προκαλέσει κάποια υπνηλία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τρυπτοφάνη εμπλέκεται στην παραγωγή σεροτονίνης. Βρίσκεται σε πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το τυρί, τα αβγά, η γαλοπούλα και το τόφου.

Πώς να μην σας πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό
Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη δώσει μια τελική απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι συχνά νιώθουν υπνηλία μετά το φαγητό, υπάρχουν κάποιες λύσεις.
Το να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή αυτής της απότομης πτώσης. Έτσι θα είναι λιγότερο πιθανό να νυστάζουμε μετά το γεύμα.
Προσπαθούμε λοιπόν να τρώμε τακτικά γεύματα και να αποφεύγουμε να τρώμε πολύ μεγάλες μερίδες. Αυτό μπορεί να υπερφορτώσει το πεπτικό μας σύστημα, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε κουρασμένοι και υποτονικοί.