Ιστορική Συνθήκη για τους Ωκεανούς από τον ΟΗΕ!

The crew of the Esperanza hold a banner reading "Thank you", South Orkney Islands, Antarctica, . The Greenpeace ship Esperanza is on the final leg of the Protect the Oceans voyage from the Arctic to the Antarctic. The almost year-long voyage is one of Greenpeace’s biggest ever expeditions and highlights the many threats facing the oceans while campaigning for a Global Ocean Treaty covering all seas outside of national waters.

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών της Greenpeace και άλλων οργανώσεων, το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν και υπέγραψαν την Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των ωκεανών, η οποία θα προστατεύει τουλάχιστον το 30% των ωκεανών και θα εξασφαλίζει το απαραίτητο δίκτυο των καταφυγίων για τη θαλάσσια ζωή.

Η Συνθήκη αυτή είναι μία μοναδική νίκη για τους ωκεανούς και ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως. Το κείμενο της Συνθήκης πλέον θα περάσει από τεχνική επεξεργασία και μετάφραση, και θα υιοθετηθεί επίσημα σε επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης στο κείμενο, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η Συνθήκη θα εφαρμοστεί με δίκαιο και ισόνομο τρόπο ώστε να είναι πραγματικά φιλόδοξη.

Η Συμμαχία Υψηλής Φιλοδοξίας (ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) και η Κίνα, ήταν βασικοί παίκτες στην επιτυχία της συμφωνίας. Έδειξαν θέληση να συμβιβαστούν και να χτίσουν συμμαχίες, κι όχι να σπείρουν τη διχόνοια. Τα μικρά νησιωτικά κράτη έδειξαν τις ηγετικές τους ικανότητες στις διαπραγματεύσεις και η G77 φρόντισε να διασφαλίσει πως η Συνθήκη θα καταφέρει να εφαρμοστεί με δικαιοσύνη και ισονομία.