WairIt: Παρακολούθηση της προσωπικής έκθεσης των πολιτών στην ατμοσφαιρική ρύπανση

 

Το έργο WairIt έχει στόχο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης για την παρακολούθηση της προσωπικής έκθεσης κάθε ατόμου στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την παροχή προσωποποιημένης πληροφορίας ώστε κάθε άτομο να είναι ενήμερο για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του.

Η Δάφνη Δεληογλάνη, Project Manager – ΔΡΑΞΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε., με Μεταπτυχιακό στο Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον, μίλησε στο Say Yes to the Press σχετικά με τη λύση WairIt.

 

Πότε αναπτύχθηκε η λύση WairIt και πού αποσκοπεί;

Η λύση WairIt αναπτύσσεται στα πλαίσια του ομώνυμου έργου που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ κίνηση (2014-2020). Προσφέρει υπηρεσίες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα με τη χρήση φορετών μετρητικών συσκευών που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν τη συνολική ποιότητα του αέρα. Με γνώμονα την ποιότητα του αέρα, το WairIt παρέχει προσωποποιημένη πληροφόρηση για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και πληροφορίες για τις βέλτιστες διαθέσιμες διαδρομές μεταξύ δύο περιοχών μέσω μίας διαδικτυακής πλατφόρμας και μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Στην υλοποίηση της λύσης WairIt συμμετέχουν οι εταιρείες DRAXIS Περιβαλλοντική Α.Ε., SEEMS IKE και IDS Courier.

Πότε ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της και τι αναμένουμε;

Η πιλοτική εφαρμογή της λύσης WairIt ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου από την εταιρεία ταχυμεταφορών IDS Courier που δραστηριοποιείται στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Οι οδηγοί της εταιρείας αποτελούν μία ομάδα του πληθυσμού ιδιαίτερα ευάλωτη στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της μεγάλης διάρκειας μέσα στη μέρα που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και εκτίθενται στη ρύπανση, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης για την εκτίμηση της έκθεσης των πολιτών στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εκτός από την εκτίμηση της έκθεσης των πολιτών στις συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων, η λύση WairIt αναμένεται να οδηγήσει και στη χαρτογράφηση της αστικής ρύπανσης στον Ελληνικό χώρο σε πολύ υψηλή χωρική ανάλυση. Η συλλεγόμενη πληροφορία, μετά τη διαγραφή κάθε προσωπικού στοιχείου, θα είναι διαθέσιμη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να τους διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πώς υπολογίζεται η έκθεση του κάθε ατόμου στην ατμοσφαιρική ρύπανση;

Κάθε άτομο έχει στη διάθεσή του μία φορετή μετρητική συσκευή, η οποία συλλέγει δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κι άλλων περιβαλλοντικών παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα (πχ. θερμοκρασία, υγρασία). Τα δεδομένα αποστέλλονται στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και στη διαδικτυακή πλατφόρμα και οπτικοποιούνται με τέτοιον τρόπο ώστε ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται συνεχώς αναφορικά με την ποιότητα του αέρα στην τοποθεσία του και κατά πόσο οι συνθήκες είναι ασφαλείς για την υγεία του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λύσης WairIt;

Η λύση WairIt προορίζεται κατά βάση για φορείς που ενδιαφέρονται να ενημερώνονται σχετικά με την έκθεση των εργαζομένων τους στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως για παράδειγμα εταιρείες ταχυμεταφορών.

Για το λόγο αυτό έχουν εντοπιστεί δύο κατηγορίες χρηστών της λύσης WairIt. Πρόκειται για τους χρήστες της εφαρμογής και τους χρήστες της πλατφόρμας. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι φέρουν τις μετρητικές συσκευές και ενημερώνονται σχετικά με την ποιότητα του αέρα που τους περιβάλλει ώστε να μπορούν να προστατεύσουν την υγεία τους. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι εργοδότες, οι οποίοι μέσω της πλατφόρμας έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται αναφορικά με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα οποία εκτίθενται οι εργαζόμενοι και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία τους, δημιουργώντας ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Επιπλέον, στη λύση WairIt λαμβάνεται υπόψη το γεγονός πως υπάρχουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες περισσότερο ευάλωτες στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Για το λόγο αυτό, παρέχεται στους χρήστες προσωποποιημένη πληροφόρηση ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Εκτός των παραπάνω, η λύση WairIt παρέχει μία υπηρεσία βέλτιστης δρομολόγησης, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται αναφορικά με τις πιο ασφαλείς διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν για να φτάσουν σε κάποιον προορισμό με γνώμονα τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προστατεύουν καλύτερα την υγεία τους, μειώνοντας την έκθεσή τους στις υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λύση WairIt είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου (https://wairit.gr/) και στη διαδικτυακή πλατφόρμα WairIt (https://platform.wairit.gr/).