Πότε αποσύρονται τα παλιά αυτοκίνητα από τους δρόμους της Ευρώπης

Ως το 2050 θα κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στο σχεδιάγραμμα που δημοσιοποίησε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αναφέρονται οι πιθανές ημερομηνίες απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων.

Το 2026 θα βγουν εκτός κυκλοφορίας, μέσω προγραμμάτων απόσυρσης και ισχυρών κινήτρων αγοράς καινούριων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro1. Την ίδια στιγμή στους δρόμους της ΕΕ θα κυκλοφορούν περίπου 17 εκατομμύρια αυτοκίνητα Euro2.

Από το 2030 έως το 2034 αναμένεται να τεθούν εκτός κυκλοφορίας, μέσω απόσυρσης, τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3 τα οποία θα ανέρχονται σε 19,1 εκατομμύρια μονάδες. Μέχρι το 2038 αναμένεται να έχουν αποσυρθεί τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία Euro4. Τον επόμενο χρόνο, το 2039, θα ξεκινήσει η απόσυρση των αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5. Ακόμη, από το 2043 θα δοθούν κίνητρα απόσυρσης για τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5. Ο υπόλοιπος στόλος που θα κυκλοφορεί, δηλαδή πάνω από 323 εκατ. αυτοκίνητα, θα είναι Euro6 και θα μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι το 2050.