Το Ελληνικό Πάσχα είναι στιγμές…

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει το ελληνικό Πάσχα αυτό είναι αναμφισβήτητα το υπέροχό του «άρωμα»… Η μυρωδιά των ανοιξιάτικων λουλουδιών που «μπερδεύεται» γλυκά μ’ αυτή από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια, τα ευωδιαστά τσουρέκια και τα σοκολατένια αυγά.

Η Μεγάλη εβδομάδα είναι συνήθως περίοδος προετοιμασίας για την οικογενειακή μάζωξη που θα ακολουθήσει την Κυριακή του Πάσχα. Έτσι λοιπόν όλα κινούνται συνήθως σε χαμηλούς, μελαγχολικούς ρυθμούς και η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική.

Πιστοί στις παραδόσεις οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα «όπως του αξίζει», με ατελείωτες συγκεντρώσεις σε σπίτια, σε αυλές, στο χωριό, στο νησί …όπου ο καθένας επιλέγει.
Όλοι ανυπομονούν να απολαύσουν καλό φαγητό, να ξεκινήσουν οι χοροί, να αρχίσει το γλέντι, τα τσουγκρίσματα και τα τσιμπολογήματα.
Οι ωραίες γεύσεις κυριαρχούν στα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, τα γέλια και η ξεγνοιασιά δημιουργούν ξεχωριστές αναμνήσεις και όταν μπει στα ποτήρια το παγωμένο τσίπουρο το γλέντι «απογειώνεται» για τα καλά.
Συνήθως η αρχή θα γίνει πριν κατέβουν τα ψητά από τη σούβλα με τον ψήστη να δίνει το σύνθημα σηκώνοντας το ποτήρι ψηλά και παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους να συνοδεύσουν τους πρώτους μεζέδες με ένα παγωμένο τσιπουράκι! Το ένα θα φέρει το άλλο αφού είναι ξεκάθαρο ότι συνδυάζεται τόσο αρμονικά και ισορροπημένα μ’ όλους αυτούς τους πρώτους πικάντικους μεζέδες που «τριγυρνάνε» από νωρίς στα Πασχαλινά τραπέζια.
Οι ωραιότερες αναμνήσεις γράφονται σε αυτές τις οικογενειακές συγκεντρώσεις που έχουν όλα τα καλά και που το παραδοσιακό απόσταγμα γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά ο πρωταγωνιστής της παρέας. Ταιριάζει απόλυτα με τις γεύσεις της εποχής ενώ διαθέτει εξαιρετικό άρωμα. Το
τσίπουρο Δεκαράκι καθιέρωσε την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακού τσίπουρου.
Δεκαράκι Μοσχάτο, Δεκαράκι Μαλαγουζιά ή Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού! Και τα 3 ανήκουν στην ίδια οικογένεια και σίγουρα παίρνουν 10’ !!

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών συναγωνίζεται σε συχνότητα το τσούγκρισμα των ποτηριών με το παγωμένο τσίπουρο ενώ στο τραπέζι καταφθάνει το λαχταριστό αρνάκι με την ξεροψημένη πετσούλα. Κάπου εκεί πατιέται το πρώτο φρένο και όλα τα φώτα πέφτουν στο αρνί, στο κοκορέτσι και τα κοντοσούβλια. Βέβαια αυτό είναι προσωρινό γιατί τα ποτήρια θα ξαναγεμίσουν σύντομα και αυτή τη φορά η εμπειρία θα είναι ακόμα πιο απολαυστική. Και επειδή κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, δεν θα χρειαστεί να μοιραστούν όλοι το ίδιο μπουκάλι τσίπουρο. Θα μπορέσουν να διαλέξουν ανάμεσα στο εκρηκτικό Μοσχάτο, την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη Αλεπού. Τρία τσίπουρα που ξεχωρίζουν σε κάθε γουλιά, ξεχωρίζουν για τον μονοποικιλιακό τους χαρακτήρα και για την παραδοσιακή διαδικασία πολλαπλής επαναπόσταξής τους που γίνεται αργά και καρτερικά, σε παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα Δεκαράκι, παράγονται χωρίς γλυκάνισο και με αλκοολικό βαθμό
40% Vol.
Δικαιωματικά το Δεκαράκι, με βάση τη διαδικασία απόσταξής του και τον αρωματικό του χαρακτήρα έχει τον τίτλο του «βασιλιά» στο τσίπουρο. Χάρη στο μονοποικιλιακό χαρακτήρα του, το τσίπουρο προσλαμβάνει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Τα αρώματα από τα στέμφυλα, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής επαναπόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Με την απόσταξη ο αρωματικός χαρακτήρας της ποικιλίας εξελίσσεται και ενδυναμώνεται δίνοντας ένα αυθεντικό και ισορροπημένο απόσταγμα με μακρά επίγευση. Παράλληλα, η τέχνη στα «κοψίματα» -δηλαδή ποιο μέρος της «καρδιάς» του αποστάγματος απομονώνεται και επαναποστάζεται σε κάθε τμήμα της πολλαπλής επαναπόσταξης- τελειοποιεί το προϊόν και δημιουργεί ανώτερης ποιότητας τσίπουρο. Ένα τσίπουρο που συντροφεύει τις ευχές μας στο γιορτινό τραπέζι και κάνει τις γιορτινές αυτές ημέρες ακόμα πιο απολαυστικές.