Δίνοντας μορφή στο χάος…

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης “ANIMALIA”: Το αποτέλεσμα μιας Performance, η Μαργαρίτα Καταγά – που επιμελήθηκε την έκθεση – παραχώρησε συνέντευξη στο Say Yes to the Press.

 

“ANIMALIA”: Το αποτέλεσμα μιας Performance: Μιλήστε μας για τη νέα έκθεση που επιμεληθήκατε, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.

Η έκθεση ΑΝΙΜΑLIA στη Gallery7, την οποία μόλις επιμελήθηκα, αποτελεί τη σύμπραξη δύο καλλιτεχνών – της Ματίνας Σταυροπούλου και του Νίκου Κανόγλου – οι οποίοι μέσα από την κοινή παρατήρηση, την ώσμωση και την αλληλεπίδραση δημιουργούν κοινά ζωγραφικά έργα με θέμα τα μυθικά όντα αλλά και τα πραγματικά ζώα, καταθέτοντας έτσι την προσωπική τους οικολογική άποψη για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε την Animalia; Αν σκεφτείτε ως θεατής, τι σας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον;

Η έκθεση ΑΝΙΜΑLIA είναι το αποτέλεσμα μιας πολυδιάστατης συνεργασίας δύο εξαιρετικά ταλαντούχων καλλιτεχνών. Έίναι έργο – κατάθεση για τη διάσωση των ειδών στη συλλογική μας μνήμη. Το ιδιαίτερο και σπουδαίο χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι η περφόρμανς που αποτέλεσε μέρος αυτής: Στα εγκαίνια της έκθεσης πάνω σε ένα χαρτί έξι μέτρων αφιέρωσαν χρόνο στο να ζωγραφίσουν μαζί νέα έργα παρουσία του κοινού. Η απόφαση του να εκτεθούν στο κοινό ως δημιουργοί είχε εκπληκτικό ενδιαφέρον για μένα. Επίσης με κέντρισε ιδιαίτερα η μουσική που συνόδευε τη δράση από το συγκρότημα Incirrina που έπαιζε live στον χώρο της γκαλερί.
Επικρατούσε αρμονία των στοιχείων και η αίσθηση της απλότητας αλλά και της μυσταγωγίας.

Ως τώρα ποιο είναι το feedback; Υπάρχει κάποιο σχόλιο που σας εντυπωσίασε ιδιαίτερα;

Και οι καλλιτέχνες και εγώ λαμβάνουμε θετικά σχόλια τόσο για την ολιγόλεπτη δράση όσο και τα έργα της έκθεσης και για το μινιμαλιστικό στήσιμο και για τον κατάλογο που τη συνοδεύει και αυτό είναι μια δικαίωση για μια πολύμηνη έρευνα και προσπάθεια.
Το πιο εντυπωσιακό και λακωνικό σχόλιο που ακούσαμε ήταν κατά τη γνώμη μου η ατάκα «δίνουν μορφή στο χάος». Επίσης με συγκίνησε το σχόλιο «Είναι μια πραγματική διαμαρτυρία για το οικοσύστημα χωρίς λόγια»

Έχετε αναλάβει την οργάνωση σημαντικών καλλιτεχνικών project και εκθέσεων. Πολλοί νέοι βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το επάγγελμά σας. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τα βήματά σας;

Επειδή είναι ένα πεδίο που αφορά τη δημιουργία η οποία στηρίζεται στο υποκειμενικό στοιχείο, το μόνο που μπορώ να συμβουλέψω είναι να ακολουθούν οι νέοι επιμελητές, όπως και οι καλλιτέχνες, τον υποκειμενισμό τους κυρίως, για να διαμορφώνουν τη μοναδική τους ταυτότητα και έκφραση. Και να μην δίνουν σημασία στον ανταγωνισμό φυσικά.

Τι είναι η Τέχνη για σας με δυο λόγια;                                               

Παρότι η Τέχνη δανείζεται στοιχεία και ερεθίσματα από τη ζωή, ευτυχώς έχει τα δικά της μηνύματα να προσδώσει πέρα από τη ζωή. Για μένα η Τέχνη είναι πάνω απ’ όλα και το κυριότερο, υπερβατική!