Γλυκοπατάτα Vs Πατάτα: Τι να προτιμήσω και γιατί;

Θερμιδικώς, η γλυκοπατάτα και η πατάτα έχουν σχεδόν ίδιο περιεχόμενο. Διατροφικά όμως, η γλυκοπατάτα έχει 50% περισσότερες φυτικές ίνες, υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και Β6, λιγότερο κάλιο όμως από την πατάτα. Αποτελεί ένα εξαιρετικά ευέλικτο ως προς τη παρασκευή του και παράλληλα νόστιμο αμυλούχο λαχανικό με υψηλή θρεπτική αξία.

Η γλυκοπατάτα συναντάται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού, του πορτοκαλί και του μωβ. Ειδικά δε οι πορτοκαλί και οι μωβ γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση ελεύθερων ριζών, μεγάλος αριθμός των οποίων οδηγεί σε οξειδωτικό στρες.

Αποτελεί ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης και χωρίς γλουτένη και δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερόλη ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και συνεπώς προάγει ένα υγιές έντερο ενώ παράλληλα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπρόσθετα, αποτελεί μία τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, εν συγκρίσει με την κοινή πατάτα. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο γλυκαιμικός δείκτης αποτελεί μία αριθμητική τιμή η οποία αποτυπώνει το κατά πόσο ένα τρόφιμο αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα, μια πληροφορία εξαιρετικά σημαντική για κάποιον που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Από την άλλη μεριά, η πατάτα αποτελεί μια πλούσια πηγή υδατανθράκων, αμύλου, πρωτεϊνών και βιταμινών. Η σημαντική ωστόσο θρεπτική αξία της πατάτας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής καθώς και από τις συνθήκες και τη διάρκεια της συντήρησής της. Η πατάτα αποτελεί μια τροφή με καλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και προσφέρει και επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως είναι ο σίδηρος (μη-αιμικός/φυτικής προέλευσης), ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ. Είναι επίσης μια πηγή βιοδραστικών συστατικών (καροτενοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες) που συμβάλλουν
αποδεδειγμένα σε μια καλή υγεία. Ο συνδυασμός μακροθρεπτικών, μικροθρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών προσδίδει στην πατάτα επιπλέον οφέλη όπως είναι η πρόληψη καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να απολαύσουμε την Γλυκοπατάτα και την Πατάτα;
Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο σημείο, η ποικιλία του σχήματος και του χρώματος της πατάτας, μας προσφέρει τη δυνατότητα για μια εξίσου ποικιλία στις παρασκευές είτε αλμυρής είτε γλυκιάς εκδοχής. Ας δούμε κάποιες προτάσεις μαζί, τις οποίες όμως έχουμε συνδυάσει κατάλληλα ώστε να είναι πλήρη τα γεύματά μας:

– Βραστή Γλυκοπατάτα ή Πατάτα
α) Γλυκοπατάτα ή πατατοσαλάτα με τόνο ή σολομό ψητό και ελαιόλαδο, β) χόρτα βραστά με γλυκοπατάτα ή πατάτα και ρικότα ή άλλο αλειφόμενο τυρί και γ) ομελέτα με βραστή γλυκοπατάτα ή πατάτα και λαχανικά.

– Ψητή Γλυκοπατάτα ή Πατάτα
α) ψητή γλυκοπατάτα ή πατάτα με λαχανικά και flakes παρμεζάνας ή άλλο τυρί, β) chips λαχανικών και γλυκοπατάτας ή πατάτας με ντιπ γιαουρτιού και γ) γλυκοπατάτες ή πατάτες σε λεπτές φέτες στη λαδόκολλα με μυρωδικά ως συνοδεία σε ψητό κρέας ή ψάρι και σαλάτα εποχής.

– Πουρές Γλυκοπατάτας ή Πατάτας
α) πουρές με γλυκοπατάτα ή πατάτα, ελαιόλαδο και μυρωδικά ως συνοδεία σε κρέας ή ψάρι και σαλάτα εποχής, β) πουρές με γλυκοπατάτα ή πατάτα, αρακά και άλλα λαχανικά ως συνοδεία σε κρέας ή ψάρι και γ) πουρές γλυκοπατάτας ή πατάτας αντί για μπεσαμέλ σε κλασσικά πιάτα όπως είναι τα παπουτσάκια.

– Σούπα Γλυκοπατάτας ή Πατάτας
α) σούπα γλυκοπατάτας ή πατάτας βελουτέ με λαχανικά και τυρί, β) σούπα με γλυκοπατάτα, καρότο, τζίντζερ και θυμάρι ή τύπου βισυσουάζ με πατάτα και πράσο και γ) σούπα γλυκοπατάτας ή πατάτας με ταχίνι και ψητά μανιτάρια.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο η γλυκοπατάτα όσο και η κλασσική πατάτα είναι πολύ καλές επιλογές, αρκεί να καταναλωθούν με όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο τρόπο.