Μαρία Αγραπίδου: “Η έμπνευσή μου είναι τα παιδιά”

Η κα Μαρία Αγραπίδου είναι πολυπράγμων, δημιουργική, με αέναη διάθεση για προσφορά. Είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, ενώ ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων, θεατρικών κειμένων, βιβλίων… Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο Say Yes to the Press.

Σενάρια, θεατρικά κείμενα, συγγραφή βιβλίων, σκηνοθεσία αλλά και υποκριτική! Τι σας ώθησε στην ενασχόληση με την Τέχνη; Από πού αντλείτε έμπνευση;

Η έμπνευσή μου είναι τα παιδιά. Ξεκίνησα να γράφω βιβλία για παιδιά κυρίως με ιατρικό περιεχόμενο. Είμαι συγγραφέας δύο παιδικών βιβλίων (Οι Μασκοφόροι Μαθητές, ΤΡΑΠεζίτης γερός καθαρός) εκ των οποίων το ένα (ΤΡΑΠεζίτης γερός καθαρός) είναι audiobook με κινούμενα σχέδια. Στη συνέχεια ανακάλυψα ότι μέσα από τη συγγραφή θεατρικών κειμένων και σεναρίων μπορείς να περάσεις ευχάριστα πολλά κοινωνικά μηνύματα, αλλά και υγείας.

“Greece i’m coming home: Ελλάδα έρχομαι σπίτι”: Στο πλαίσιο του αφιερώματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, παρουσιάστηκε το μονόπρακτο όπου πρωταγωνιστείτε και συνυπογράφετε το θεατρικό κείμενο με τον Χρήστο Αρφάνη. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Πρόκειται για ένα «ευαίσθητο» θέμα που μας πλημμυρίζει συναισθήματα. Πώς ήταν η εμπειρία σας στη σκηνή;

Ως μία από τους συγγραφείς του “Greece I’m coming home” ξεκίνησα να βιώνω τον ρόλο της Νίκης. Ο έτερος συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης Χρήστος Αρφάνης επέμενε να ερμηνεύσω τον ρόλο. Για μένα ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία καθώς είδα το κοινό να συγκινείται και να φωνάζει στο τέλος μαζί μας για την επιστροφή των γλυπτών.

Το σενάριο της ταινίας «Ταξίδι για πέντε με υγιή χαμόγελα», που δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή της σε όλη τη χώρα για την αγωγή και πρόληψη της στοματικής υγείας, φέρει την υπογραφή σας. Πρόκειται για ένα project για καλό σκοπό! Ξεκίνησε το ταξίδι του στα σχολεία;

Η ταινία “Ταξίδι για πέντε με υγιή χαμόγελα” έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της στα σχολεία, στην UNESCO, στις φυλακές και στα ΚΑΠΗ. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά, γελάει με τις ατάκες και ευαισθητοποιείται για την στοματική υγεία. Αυτό που με έχει συγκινήσει ιδιαίτερα είναι η ανταπόκριση από παιδιά σε ειδικά σχολεία τα οποία ζήτησαν να το δουν και δεύτερη φορά και φυσικά το έχουμε προγραμματίσει!

Μαζί με τον Χρήστο Αρφάνη σκηνοθετήσατε το βραβευμένο Experimental Short Film “Sleepy Night Athens Bright” στο οποίο πρωταγωνιστείτε. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας. Ήταν πρόκληση για εσάς;

Η πειραματική ταινία μικρού μήκους “Sleepy Night Athens Bright” ήταν μία μεγάλη πρόκληση για μένα γιατί έπρεπε να υποδυθώ μόνο με το σώμα χωρίς φωνή. Το δυσκολότερο βέβαια ήταν να δείξουμε σε ένα λεπτό μία ιστορία με αρχή μέση και τέλος. Ελπίζω να αναρωτηθήκατε κι εσείς τι συνέβη και αν ήταν πραγματικό.

Επόμενα καλλιτεχνικά βήματα;

Έρχονται δύο θεατρικές παραστάσεις τον Μάιο και θα συνεχιστούν και όλο το καλοκαίρι σε φεστιβάλ. Η μία παράσταση λέγεται “Στροβιλίζοντας την ζωή”, απευθύνεται και σε ΑΜΕΑ και συμμετέχουν ηθοποιοί ΑΜΕΑ. Η άλλη παράσταση “Γυναίκα Εγώ” είναι ανθολογία με μονόπρακτα και ένα μονόλογο και παρουσιάζει την γυναίκα – μητέρα.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα όνειρό σας;

Το όνειρό μου είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να γίνουμε όλοι λίγο καλύτεροι άνθρωποι! Παύοντας να κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά να βλέπουμε και τους γύρω μας, η ζωή γίνεται πιο δίκαιη και οι άνθρωποι με αναπηρία ή προβλήματα εξομοιώνονται. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εκδηλώσεις για αυτό τον σκοπό. Το όνειρό μου λοιπόν είναι να ανοίξουμε όλοι τα χέρια μας και να κάνουμε μία τεράστια “Αγκαλιά Αγάπης”!