Ο ρόλος του στρες στη Σκλήρυνση κατά πλάκας

Stress is contagious and coping with it at work can be difficult, but there are some strategies to help.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, θα αναφερθούμε στον ρόλο του στρες στις εξάρσεις της νόσου.

Στους περισσότερους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα συμπτώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Brain And Behavior, διαπίστωσε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του άγχους και των εξάρσεων της νόσου.

Ειδικότερα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν το μοτίβο των συμπτωμάτων σε περισσότερους από 700 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως όσοι βίωσαν στρεσογόνα γεγονότα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν εξάρσεις πιο συχνά. Ακόμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πανδημία του Covid οδήγησε σε αύξηση των εξάρσεων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Το θετικό είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς τα νέα ευρήματα που δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει την έξαρση των συμπτωμάτων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν το 85% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Η υποστήριξη από δομές ψυχικής υγείας ή η φαρμακευτική αγωγή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου του άγχους και στη βελτίωση της ευημερίας», επισημαίνει η Δρ. Tiffany Braley, ειδική στη σκλήρυνση κατά πλάκας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και συν-συγγραφέας της μελέτης. Όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί ως τώρα γιατί το άγχος συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Όπως υπογραμμίζει η Δρ. Catherine Godbold, από το ίδρυμα MS Society, «αυτή η μελέτη δεν διερευνά τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το άγχος οδηγεί σε υποτροπές της σκλήρυνσης κατά πλάκας». Επίσης, «είναι πιθανό το ίδιο το άγχος να μην είναι η πραγματική αιτία, αλλά να οδηγεί σε άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές όπως το κάπνισμα ή ο κακός ύπνος, που αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπών».

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ στηρίζει τις έρευνες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Τζόαν Ρόουλινγκ, η συγγραφέας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ, έκανε μια σημαντική δωρεά για την έρευνα, με στόχο τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, σε κλινική που φέρει το όνομα της μητέρας της, Αν Ρόουλινγκ. Η δωρεά της, ύψους 15,3 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, θα διατεθεί για νέες εγκαταστάσεις στο ερευνητικό κέντρο, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Σκοτία.