Ποιες υπερτροφές πρέπει να καταναλώνουν οι έφηβοι

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα για να έχουν τα παιδιά υγιή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα παιδιά δεν καταναλώνουν συχνά φρούτα παρόλο που είναι απαραίτητα στην καθημερινή τους διατροφή. Μπανάνες, μήλα ή πορτοκάλια μπορούν να καταναλωθούν από όλα τα παιδιά και παρέχουν φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Από τη διατροφή τους δεν πρέπει φυσικά να λείπουν τα λαχανικά.

Μια υπερτροφή για τους εφήβους είναι ο σολομός, καθώς παρέχει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά. Ένα μέσο φιλέτο σολομού παρέχει 35 γραμμάρια πρωτεΐνης, το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Β12, καθώς και υψηλά επίπεδα άλλων βιταμινών Β και μετάλλων. Περιέχει ακόμα μικρή ποσότητα ασβεστίου.

Οι ξηροί καρποί – κατά προτίμηση ανάλατοι – προσφέρουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και πολύτιμα μέταλλα. Προτιμήστε κάσιους και καρύδια είτε σαν σνακ είτε σε σαλάτες και σε γρήγορα γεύματα.

Το γιαούρτι που παρασκευάζεται από πλήρες γάλα προσφέρει συνήθως περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο από το γιαούρτι χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά.

Τip
Tα γιαούρτια με πρόσθετα φρούτα πολλές φορές περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από όση νομίζουμε. Μπορείτε να προσθέσετε εσείς στο γιαούρτι κομματάκια φρέσκων φρούτων και ξηρούς καρπούς.