Έρευνα: Γιατί ξαναπαίρνουμε γρήγορα τα χαμένα κιλά;

Μια νέα έρευνα έρχεται για να μας απαντήσει στο ερώτημα που πλανάται μόνιμα… Πώς ήρθαν ξανά πίσω τόσο γρήγορα τα κιλά που με κόπο χάθηκαν;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι απελευθερώνουν λιγότερη ντοπαμίνη, που είναι ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας και μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη ευθύνεται για το αίσθημα της ανταμοιβής που αισθανόμαστε όταν τρώμε.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Nature Metabolism, η μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου των παχύσαρκων ανθρώπων να καταγράψει ότι η τροφή βρίσκεται στο στομάχι, διαρκεί ακόμα και μετά το πέρας της δίαιτας απώλειας βάρους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα και η απελευθέρωση ντοπαμίνης ήταν περιορισμένες στους παχύσαρκους συμμετέχοντες συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια δίαιτα 12 εβδομάδων, η οποία οδήγησε σε απώλεια βάρους 10% στους παχύσαρκους, δεν ήταν αρκετή για να επαναφέρει αυτές τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στα φυσιολογικά επίπεδα.