Μήπως είστε ψηφιακά… ακατάστατοι;

Mήπως ήρθε η ώρα να βάλετε μια τάξη στο ψηφιακό σας αποτύπωμα; Εκεί έξω υπάρχουν blogs που μπορεί να είχατε πριν από δεκαετίες και προφίλ σε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πια…

Στα social…

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το Facebook και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εδώ και πολλά χρόνια. Ορισμένες από αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να μην υπάρχουν πλέον… (Google+), άλλες μπορεί να έχουν αλλάξει μορφή (MySpace ή LastFM)…  Ας κάνουμε τις ερωτήσεις που προτείνει η ομάδα της ESET: «Χρησιμοποιώ πλέον το MySpace, το LastFm ή κάποια άλλη πλατφόρμα; Τι με εμποδίζει από το να διαγράψω αμέσως τον/τους λογαριασμό/ους μου εκεί;».

Οι αναμνήσεις που θέλουμε να… ξεχάσουμε!

Η λειτουργία «Αναμνήσεις» του Facebook είναι μια ευκαιρία για να διαγράψουμε τις παλιές μας αναρτήσεις και να κάνουμε άλλες προσαρμογές στις ρυθμίσεις απορρήτου μας. Το Facebook Privacy Checkup μας επιτρέπει να το κάνουμε εύκολα!

Tip

Προστατέψτε τον λογαριασμό σας διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιείτε έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης και ότι έχετε ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων!

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) είναι ένας καλός τρόπος για να κλείσετε την πόρτα στους κυβερνοεγκληματίες ακόμη και όταν ο κωδικός πρόσβασής σας κλαπεί ή διαρρεύσει. Πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως το Facebook, το Twitter, η Google και η Apple, προσφέρουν τη δυνατότητα 2FA για την προστασία του λογαριασμού. Ωστόσο δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, πρέπει να την ενεργοποιήσουμε στις ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου του λογαριασμού μας.

Blogs – δωρεάν ιστοσελίδες και κωδικοί…

Ξεχασμένα κάπου… αλλά υπαρκτά! Ας ελέγξουμε αν υπάρχουν ακόμα τα απομεινάρια του παρελθόντος μας και αν θέλουμε να είναι ορατά!
Χρησιμοποιήστε έναν password manager: Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι ένας πολύ καλός και φθηνός τρόπος για να ενισχύσετε την ασφάλεια των λογαριασμών σας, ειδικά όταν περιλαμβάνονται σε αξιόπιστα πακέτα προγραμμάτων ασφαλείας. Με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, χρειάζεται να θυμάστε μόνο τον ένα βασικό κωδικό πρόσβασης (γι’ αυτό καλύτερα να βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ ισχυρός)!

Extra Tip

Eίναι χρήσιμο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εξετάσουμε τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο αλλά και τους σελιδοδείκτες μας, καταλήγοντας στο ποιοι είναι απαραίτητοι και απορρίπτοντας τους υπόλοιπους!

info

Δείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη κωδικών πρόσβασης εδώ.