Φτιάχνουμε… υποβρύχιο!

Ένα γλυκό μυρωδάτο που μας ταξιδεύει στον χρόνο σε αναμνήσεις από τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα της παιδικής μας ηλικίας. Ταυτισμένη με το σπίτι του παππού και της γιαγιάς αλλά και με τα καφενεία των μικρών νησιών πριν από αρκετές δεκαετίες. Πάμε να φτιάξουμε σπιτική βανίλια!

Θα χρειαστούμε:
3 φλιτζάνια νερό
6 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχας
1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Πώς γίνεται:
– Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το μέλι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
– Για να μην “κρυσταλλώσει” η ζάχαρη στα πλάγια, αλείφουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας με νερό (με ένα πινέλο).

Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο:
– Ρίχνουμε 1 κουταλάκι από το μείγμα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν δεν διαλυθεί, αλλά σχηματιστεί μια μαλακή μπαλίτσα, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
– Αφήνουμε λίγο το μίγμα να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει (για 30-40 λεπτά). Ύστερα, το χτυπάμε με μίξερ (με τον γάντζο) σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10-15 λεπτά και στη συνέχεια, ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα.
– Όταν το μίγμα πήξει και ασπρίσει σημαίνει είναι έτοιμο. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και το αφήνουμε τουλάχιστον 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
– Σερβίρουμε σε παγωμένο νερό και …ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο!

Ήξερες ότι:
• Aνθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε μία εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθούν τα ευαίσθητα γλυκά, το “Άσπρο Γλυκό” (Υποβρύχιο) ήταν το επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου.
• Η αρχική ονομασία του Υποβρυχίου ήταν Ζαχαροκάντιο Ζυμωτή (η φράση που λέμε στα κάλαντα και δεν ξέρουμε τι σημαίνει)!