Τα φυτά που προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες

Γνωρίζατε ότι όσοι γεμίζουν το σπίτι τους με φυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Αν ανήκετε σε αυτούς που λατρεύουν τα φυτά και έχουν κάνει το εσωτερικό του σπιτιού τους να μοιάζει με κήπο έχετε ακόμα έναν λόγο να χαρείτε! Επιστήμονες στο Σίδνεϋ ανακάλυψαν ότι τα φυτά που έχουμε στο σπίτι μπορούν να απομακρύνουν τους τοξικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν καρκίνο.

Ειδικότερα, στην πρώτη του είδους μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ εξέτασαν κατά πόσο τα φυτά μπορούν να καθαρίζουν τους ρύπους της βενζίνης, που αποτελεί μία από τις κύριες πηγές τοξικών ενώσεων στα κτίρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φυτά που μελετήθηκαν κατάφεραν να αφαιρέσουν το 97% των πιο επιβλαβών ρύπων από τον αέρα σε διάστημα 8 ωρών μόνο!

Ήξερες ότι…

– Η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησε σε 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

– Το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου αποτελούν τους δύο πιο βλαβερούς για την υγεία μας ρύπους που παράγονται από την καύση.

– Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους.

Οι συνέπειες της εισπνοής οικιακών ρύπων

Όταν εισπνέουμε ρύπους σε καθημερινή βάση είναι πιθανό να προκληθεί ερεθισμός των πνευμόνων, πονοκέφαλος και ναυτία. Μάλιστα, η μακροχρόνια έκθεση σε ρύπους σχετίζεται  με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, άσθματος και άλλων χρόνιων ασθενειών. Η αφαίρεση των επικίνδυνων χημικών ουσιών από τον αέρα των εσωτερικών χώρων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι χώροι εργασίας, τα σπίτια κτλ βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους ή κοντά σε βενζινάδικο, οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη βενζίνη.

Οι 9 πράσινοι τοίχοι

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν εννέα πράσινους τοίχους με διαφορετικούς τύπους φυτών που ήταν προσκολλημένα πάνω τους. Μετά κάθε πράσινος τοίχος εκτέθηκε σε ρύπους βενζίνης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι ρύποι απομακρύνθηκαν μέσα σε διάστημα οκτώ ωρών. Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι εξακολουθούσαν να μειώνονται και μετά από οκτώ ώρες!

Διαπιστώθηκε ότι τα φυτά ήταν πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ενώσεων που προκαλούν πνευμονία – που ονομάζονται αλκάνια. Το 97,9%  μάλιστα εξαφανίστηκαν! Επίσης, το βενζόλιο απομακρύνθηκε σε ποσοστό 85,9%. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα εκπληκτικά, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα φυτά ελέγχονται για την ικανότητά τους να αφαιρούν ενώσεις που σχετίζονται με τη βενζίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές «τα φυτά όχι μόνο μπορούν να απομακρύνουν την πλειονότητα των ρύπων από τον αέρα μέσα σε λίγες ώρες, αλλά αφαιρούν τους πιο επιβλαβείς ρύπους που σχετίζονται με τη βενζίνη από τον αέρα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Ποια φυτά μελετήθηκαν

Ο τύπος των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν: ο πόθος ή κισσός του διαβόλου (Scindapsus Aureus), το χλωρόφυτο, γνωστό και ως Spider plant, και το συγκόνιο (Syngonium).

Τέλος, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι «το να έχει κάποιος φυτά σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά».