Φτιάχνουμε Cherry Jubilee

National Cherries Jubilee Day την Κυριακή (24/9) και θα φτιάξουμε μια γρήγορη και εύκολη σάλτσα κεράσι. Συνήθως την σερβίρουν ζεστή πάνω από παγωτό βανίλια αλλά είναι εξίσου νόστιμη και κρύα (κάτι σαν γλυκό του κουταλιού).

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι
φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
χυμό από ½ λεμόνι
φλιτζάνι κονιάκ κεράσι (Kirsch) ή ρούμι
παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα

Πώς γίνεται:
– Βάζουμε ολόκληρα τα κεράσια σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσουν όλα σε μια στρώση.
– Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν.
– Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, περίπου 5 λεπτά.
– Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρεύουμε μέχρι τα κεράσια να γίνουν ζουμερά και σιροπιαστά, περίπου 5 λεπτά.
– Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε το κονιάκ/ρούμι.
– Ανάβουμε με προσοχή το αλκοόλ με ένα μακρύ αναπτήρα. Βάζουμε αμέσως το τηγάνι στο μάτι και ανακινούμε απαλά μέχρι να υποχωρήσουν οι φλόγες, περίπου 30-45 δευτερόλεπτα.
– Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως με κουτάλι πάνω από το παγωτό βανίλια.
– Διατηρείται σε κλειστό βάζο στο ψυγείο.

Tip
Μπορούμε να παραλείψουμε το “άναμμα” (flambe) των κερασιών. Θα γίνουν εξίσου νόστιμα και απολαυστικά.

Ήξερες ότι…
Αυτό το απλό επιδόρπιο υπάρχει από τα τέλη του 1800 και δημιουργήθηκε από τον Γάλλο σεφ Auguste Escoffier για τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου της βασίλισσας Βικτωρίας.