Japanese Coffee Jello

H International Coffee Day είναι αυτή την Κυριακή (1/10) και θα φτιάξουμε μια πρωτότυπη συνταγή για ζελέ καφέ που μοιράστηκε η Κορεατοαμερικανίδα Lis Lam στο blog της «The Subversive Table» και μας εντυπωσίασε.

Θα χρειαστούμε:
4 φλιτζάνια ζεστό καφέ, δυνατό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ζελατίνη σε σκόνη
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο
1 φλιτζάνι κρύο καφέ (προαιρετικά, για εφέ ombre)

Πώς γίνεται:
– Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον ζεστό καφέ, τη ζελατίνη και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
– Αδειάζουμε σε τετράγωνο ταψί 20 εκ. και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα (δεν χρειάζεται να λαδώσουμε το ταψί).
– Όταν σφίξει τελείως, κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε ατομικά ποτήρια ή μικρά μπολ.
– Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ζαχαρούχο με το φρέσκο γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε γλυκό γάλα στο ψυγείο για 2 ώρες (μπορούμε να το μεταφέρουμε σε μια μικρή κανάτα για το σερβίρισμα).

Πώς σερβίρεται:
Βάζουμε κομμάτια ζελέ σε ατομικά ποτήρια/μπολ. Περιχύνουμε με το παγωμένο γλυκό γάλα και σερβίρουμε αμέσως με κουτάλια και επιπλέον γλυκό γάλα σε κανάτα.

Προαιρετικά: Για το εφέ ombre, γεμίζουμε περίπου τα 3/4 του ποτηριού με γλυκό γάλα. Περιχύνουμε με λίγο επιπλέον καφέ, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Tip
Τα κομμάτια ζελέ διατηρούνται στο ψυγείο, καλά σκεπασμένα, για 2-3 ημέρες. Το γλυκό γάλα διατηρείται περισσότερο, περίπου 5-7 ημέρες. Αποθηκεύεστε τα σε χωριστά δοχεία και όχι μαζί, καθώς το ζελέ θα χάσει το σχήμα του και θα διαλυθεί.