Νάντια Δαλκυριάδου: «Η φάρμα είναι δυνατή όταν τη χτίζουμε μαζί..»

Η Νάντια Δαλκυριάδου είναι ιδρυτικό μέλος, συν-σκηνοθέτης και ηθοποιός της ομάδας ΑNUMATI, η οποία ανέβασε για 5 χρόνια τη βρεφική παράσταση «Θα βγω απ το αυγό». Σκηνοθέτησε την παιδική παράσταση «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» και έκανε διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης «Οι γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου. Ακόμη, συμμετείχε στις σειρές της ΕΡΤ «Ο θησαυρός της Αγγελίνας», «Η ζωή εν τάφω», σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά και «Κόκκινο Ποτάμι», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη. Μετά την επιτυχημένη συνεργασία της με τον Στέφανο Παπατρέχα στην παράσταση «Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας» επιστρέφουν με ένα ακόμη έργο: «Κλειώ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα». Στη συνέντευξη που ακολουθεί η Νάντια μας συστήνει την Κλειώ!

Η γαϊδουρίτσα Κλειώ έρχεται σύντομα για να διασκεδάσει τα παιδιά και να τους δώσει πολύτιμα μαθήματα. Μιλήστε μας γι’ αυτήν. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε;

Η Κλειώ, η γαϊδουρίτσα έρχεται για να θυμίσει στα υπόλοιπα ζώα της φάρμας αλλά και στους θεατές μικρούς και μεγάλους, ότι με τα στερεότυπα και τις ταμπέλες βάζουμε εμπόδια στη ζωή μας. Χάνουμε ευκαιρίες για όμορφες στιγμές, για φίλους, για καλύτερη ζωή. Είναι μια σοφή και καλόκαρδη γαϊδουρίτσα που καταστρώνει ένα έξυπνο σχέδιο και κάνει τη φάρμα να ενωθεί και να γίνει πιο δυνατή.

Πώς μπορεί η Κλειώ να βάλει το λιθαράκι της για να γίνουν τα παιδιά σταδιακά συνειδητά πιο ευτυχισμένα;

Το θέατρο, η οικογένεια, το σχολείο, η ιστορία μιας γαϊδουρίτσας, ένας καλός λόγος, ένα ωραίο βιβλίο, μια ωραία ταινία, όλα αυτά καθημερινά βάζουν το λιθαράκι τους.. Όπως καθημερινά ανησυχούμε για όσα βλέπουμε κι ακούμε και τρομάζουμε, έτσι οφείλουμε καθημερινά συνειδητά να μπολιάζουμε τη ζωή με όμορφες εικόνες, όμορφες ιστορίες, λόγια αγάπης και δικαιοσύνης.
Η Κλειώ μας θυμίζει πως όταν είμαστε μαζί, όταν αποδεχόμαστε τους γύρω μας και δεν τους κρίνουμε με βάση προκαταλήψεις και γενικεύσεις μόνο κερδισμένοι είμαστε, δυνατοί και ευτυχισμένοι.

Μία φράση που θα ακούγεται στην παράσταση κι έρχεται στο μυαλό σας συχνά είναι…

«Η φάρμα είναι δυνατή όταν τη χτίζουμε μαζί..» Είναι η καθημερινότητα, οι ειδήσεις, τα γεγονότα.. που κάνουν αυτή τη φράση πολύ δυνατή, ζωντανή και αναγκαία να τη θυμόμαστε.

Τα παιδιά, λένε, είναι πολύ δύσκολο κοινό! Συμφωνείτε;

Τα παιδιά είναι δίκαιο κοινό θα έλεγα.. Πολύ δίκαιο κοινό, πολύ δοτικό και γενναιόδωρο σε όλα. Γέλια, χοροί, παιχνίδια, απαντήσεις ακούγονται στη διάρκεια των παραστάσεων. Όλα
προσφέρονται απλόχερα από το παιδικό κοινό. Ακόμη και δωράκια.. Δεν θα ξεχάσω ένα κοριτσάκι περίπου 3 χρόνων, που κράτησε τις καραμέλες του και δεν τις έφαγε όλες, για να τις χαρίσει στην «Αλίκη», στο τέλος της παράστασης.

Το πιο σπουδαίο μάθημα που έχετε πάρει από τα παιδιά ως τώρα είναι…

Ότι τα πράγματα είναι απλά. Πιο απλά απ’ όσο μαθαίνουμε μεγαλώνοντας.

Θα μοιραστείτε μαζί μας ένα όνειρό σας;

Όχι όνειρο, αλλά ευχή.. Να γίνει η ζωή όλων ευκολότερη.

Νάντια Δαλκυριάδου, Στέφανος Παπατρέχας

info

«ΗΛΙΑΣ, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας» & «ΚΛΕΙΩ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα»

Ο «Ηλίας» και η «Κλειώ» δίνουν διπλό ραντεβού με τα παιδιά στο Θέατρο Άβατον.
Ο «Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας» ξεκινάει τον χορό του για δεύτερη
συνεχόμενη χρονιά στο Θέατρο Άβατον. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι μόνος. Η Νάντια
Δαλκυριάδου και ο Στέφανος Παπατρέχας, μετά την πρώτη άκρως πετυχημένη παράσταση για μικρά παιδιά, επιστρέφουν με ένα ακόμη έργο: «Κλειώ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα». Με κοινό γνώμονα το χιούμορ, τη μουσική, τον χορό και τα τραγούδια, ο «Ηλίας» και η «Κλειώ» ξεκινούν παραστάσεις για μικρά παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας στο Θέατρο Άβατον που μετατρέπεται μαγικά από μια χορευτική γατοσυνοικία σε μια χρωματιστή φάρμα.
Δύο παραστάσεις φτιαγμένες με φαντασία, αγάπη, φροντίδα και χιούμορ ξεκινούν από τον
Οκτώβριο, κάθε Σαββατοκύριακο στο Θέατρο Άβατον και καθημερινές σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς με δυνατότητα μεταφοράς στον χώρο του σχολείου.