Σε λειτουργία το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Μεταξουργείο

Ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση, καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών κάνει από σήμερα ο Δήμος Αθηναίων, με την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας, στη γειτονιά του Μεταξουργείου.

Παρέχοντας πλήρη προστασία σε παιδιά που έχουν αυτή την ανάγκη, η δημοτική αρχή της Αθήνας, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου κοινωνικής προστασίας για ευάλωτες ομάδες, δημιούργησε -για πρώτη φορά- έναν αυτόνομο χώρο επί της οδού Μαίζωνος 45, «απαντώντας» στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά. Το Κέντρο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε αφενός να παρέχεται η δέουσα υποστήριξη και προστασία σε κάθε επαφή των θυμάτων με τους φορείς -κατά την οποία τα παιδιά αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευαισθησία- και αφετέρου να διευκολύνεται η πρόσβαση των παιδιών και των οικογενειών τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το Κέντρο Υποστήριξης στελεχώνεται από δέκα κοινωνικούς λειτουργούς, τρεις παιδοψυχολόγους καθώς και την επικεφαλής του Κέντρου -όλοι εξειδικευμένοι στην παιδική προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών. Στόχος αυτής της δυναμικής στελέχωσης είναι όχι μόνο να επιτυγχάνεται η διαχείριση του μέγιστου αριθμού περιστατικών, αλλά και οι υποθέσεις που φτάνουν στο Κέντρο να μπορούν να προχωρούν άμεσα στα επόμενα στάδια.

Απώτερος στόχος της λειτουργίας του νέου αυτού Κέντρου είναι η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά. Καθώς ο ρόλος του σχολείου και του εκπαιδευτικού προσωπικού βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αναγνώρισης ανάλογων περιστατικών, η εξειδικευμένη ομάδα του Κέντρου θα αναλαμβάνει τον προγραμματισμό δράσεων ευαισθητοποίησης, κατάρτισης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται η έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση περιπτώσεων οι οποίες γίνονται αντιληπτές στο σχολικό περιβάλλον.

Φωτογραφίες Βασίλης Λαμπίρης